فروشگاه لوازم برقی خودرو حمید عسگری

نشانی: تهران ، خیابان امیر کبیر ، خیابان ملت ، کوچه آذرطوس، پاساژ رویال سنتر ، طبقه اول ، پلاک 25
به مدیریت: حمید رضا علی عسگری
تماس با ما

محصولات فروشگاه لوازم برقی خودرو حمید عسگری

زغال دینام تویوتا

زغال دینام تویوتا

زغال دینام تویوتا

دینام و لوازم دینام

سفارش
کله استارت کوماتسو

کله استارت کوماتسو

کله استارت کوماتسو بلبرینگ دار

استارت و لوازم استارت

سفارش
قلع

قلع

قلع

سایر

سفارش
اتوماتیک استارت

اتوماتیک استارت

اتوماتیک استارت آکسور

اتوماتیک استارت

سفارش
جاذغالی دینام

جاذغالی دینام

جاذغالی دینام دانگ فنگ

دینام و لوازم دینام

سفارش
دیود دینام بنزی

دیود دینام بنزی

دیود دینام بنزی فیشی گاس

دیود دینام

سفارش
اتوماتیک استارت

اتوماتیک استارت

اتوماتیک استارت آکسور

اتوماتیک استارت

سفارش
آفتامات گالانت

آفتامات گالانت

آفتامات گالانت موبیلترون اصلی

دینام و لوازم دینام

سفارش
آفتامات بیل والیو

آفتامات بیل والیو

آفتامات بیل والیو تک فیش 330 - رومه

دینام و لوازم دینام

سفارش
استارت رومانی

استارت رومانی

استارت رومانی گیربکسی تنه بزرگ

استارت و لوازم استارت

سفارش
1234..13

درباره غرفه

لوازم برقی خودرو سبک و سنگین حمید عسگری

فروشگاه لوازم برقی خودرو سبک و سنگین عسگری در سال 1385 شروع به کار کرد، در آن زمان تمرکز ما بروی توزیع کالا در پایتخت بود، تمام سعی ما در تجارت افزایش مشتریان و ایجاد بازار بزرگتر بود، مجموعه کالاهای این فروشگاه با افزایش  فروش محصول عمدتاٌ بصورت عمده بوده .

تئوری فروشگاه غرفه اینترنتی جهت بهره مندی مصرف کنندگان از محصولات حرفه ای ما با قیمت بسیار مناسب طی تحقیقات اصولی و برآورد هزینه، در سال 1399 شروع به کار نمود، با اینکه خرید لوازم یدکی از طریق اینترنت مرسوم نبوده اما بینش و درک آینده این تجارت ما را دلسرد نکرده،

تعهد ما بر این است که با صبر و تعهد به مشتری مسیری موفق را طی کرده و اکنون در این جایگاه میتوانیم آینده ای بسیار روشن  تصور کنیم.

ما از همراهی مشتریان پرشور هر روز دلگرم تر میشویم، برنامه هر روز ما در جهت افزایش خدمات ، محصولات ، رضایتمندی شما میباشد.

فروش و پخش  و تهیه لوازم یدکی برقی خودرو سبک و سنگین در تهران ، ما در فروشگاه عسگری فروش انواع کلیه لوازم یدکی  و تجهیزات برقی خودرو های سبک و سنگین راهسازی و کشاورزی 24 ولت و 12 ولت فروش و پخش بصورت تک و عمده با کادری مجرب  با قیمت عالی و کیفیت مناسب در خدمت مشتریان عزیز می باشیم .هدف ما رضایت شما مشتریان عزیز میباشد.ما در فروشگاه  قطعات برقی ماشین سنگین با بهترین قیمت لوازم برقی خودرو را ارائه می دهیم. و تامین کننده  قطعات برقی و لوازم برقی ماشین سنگین ، خودروهای سنگین و سبک ،پخش و فروش لوازم برقی ماشین آلات راهسازی و کشاورزی ، معادن ماشین آلات سنگین : ده تن، مایلر، آتگو، آکتروس، آکسور، ولوو، ایسوزو، آمیکو ماشین آلات راهسازی : کاترپیلار، ماک، کوماتسو، دامپتراک، کمنز ، لیلاند،لیفتراک إرسال به تمام نقاط ایران  فروش لوازم برقی خودرو های سنگین و سبک ماشین آلات سبک شامل : پراید ، پژو ، سمند ، مزدا ، هیوندا ، ریو و کلیه خودروهای سبک ولوازم یدکی برقی ماشین آلات راهسازی و لوازم برقی ماشین آلات کشاورزی کلیه ی قطعات برقی ماشین آلات سنگین شامل : ده تن ، مایلر ، آتگو ، آکتروس ، آکسور ، ولوو ، ایسوزو ، آمیکو ، اسکانیا لوازم برقی ماشین آلات راهسازی شامل : کاترپیلار ، ماک ، کوماتسو ، دامپتراک ، کمنز ، لیلاند ، لیفتراک...

درباره ما :

فروشگاه لوازم برقی خودرو سبک و سنگین عسگری در سال 1385 شروع به کار کرد، در آن زمان تمرکز ما بروی توزیع کالا در پایتخت بود، تمام سعی ما در تجارت افزایش مشتریان و ایجاد بازار بزرگتر بود، مجموعه کالاهای این فروشگاه با افزایش  فروش محصول عمدتاٌ بصورت عمده بوده .

تئوری فروشگاه اینترنتی جهت بهره مندی مصرف کنندگان از محصولات حرفه ای ما با قیمت بسیار مناسب طی تحقیقات اصولی و برآورد هزینه، در سال 1399 شروع به کار نمود، با اینکه خرید لوازم یدکی از طریق اینترنت مرسوم نبوده اما بینش و درک آینده این تجارت ما را دلسرد نکرده،

تعهد ما بر این است که با صبر و تعهد به مشتری مسیری موفق را طی کرده و اکنون در این جایگاه میتوانیم آینده ای بسیار روشن  تصور کنیم.

 ما از همراهی مشتریان پرشور هر روز دلگرم تر میشویم، برنامه هر روز ما در جهت افزایش خدمات ، محصولات ، رضایتمندی شما میباشد.

خدمات فروشگاه لوازم برقی خودرو سبک و سنگین عسگری

هر سازمانی یا مجموعه ای که به رضایت مندی مصرف کنندگان اهمیت میدهد حتما دارای یک منشور اخلاقی و یک استاندارد اصولی میباشد، ما در لوازم برقی خودرو عسگری به اصول و حقوق شما احترام میگذاریم و باور داریم حمایت از حق شما حمایت از رشد یدک کار است . مبانی این اصول شامل:

قیمت دست اول:  اولین اصل در فروش قیمت خوب است، ما تعهد داریم همواره بهترین و پایین ترین قیمت برای کالا انتخاب کنیم،البته این خود در مواردی برای ما مساله ساز بوده است، گاها مشتریان جدید نسبت به اختلاف قیمت ما با فروشگاه های دیگر دچار تردید میشوند و سوال میکنند که محصول شما اصل است؟ در پاسخ این مشتریان باید بگویم قیمت یک کالا از عمده فروش تا مصرف کننده حدود 30 درصد تفاوت خواهد داشت و طبیعی هم هست ، عمده فروش + خرده فروش + توزیع کننده + فروشگاه همه درصدی را بابت سود به قیمت کالا می افزایند، در فروشگاه عسگری، شما کالا را به قیمت دست اول یا همان عمده فروش خرید میکنید،این روش فروش در دنیا به DIRECT SELLING شهرت دارد، در فروشگاه های معتبر جهان این روش فروش بالاترین رضایتمندی را کسب کرده است.

بسته بندی و ارسال سریع: یکی از برترین امتیازهای این فروشگاه در ارسال سریع کالا میباشد،شاید شما هم تجربه ناخوشایند دریافت با تاخیر کالا را داشته باشید! میدانید علت اصلی ارسال با تاخیر چیست؟ فروشنده کالا را موجود ندارد و صرفا با یک عکس محصول اقدام به فروش مینماید،بعد از خرید شما به بازار مراجعه کرده و کالا را تهیه و برای شما ارسال میکند،این امر نه تنها باعث اتلاف زمان ارسال بلکه در بیشتر موارد کالای متفرقه و تقلبی ارسال خواهد شد ما کالای موجود در فروشگاه را میفروشیم و موجودی ما براساس موجود دقیق کالا محاسبه میشود.

پشتیبانی فنی:  ما صرفا فروشنده کالا نیستیم،در واقع یک تیم کارشناسی در کنار شماست تا بهترین انتخاب را داشته باشید،شما بدون کمترین دانش فنی خودرو میتوانید از یدک کار خرید نمایید،در واقع ما خرید را برای شما آسان کرده ایم،شما در صفحه هر محصول یک منوی بررسی سازگاری محصول دارید،این به شما این امکان را میدهد چک کنید آیا محصول با خودروی شما سازگار است یا خیر؟ با چند کلیک ساده! این امکان در هیچ فروشگاهی وجود ندارد،در فروشگاه دیگر شما باید بدانید قطعه مناسب خودرویتان چیست و براساس شماره فنی دنبال آن بگردید یا اینکه بعضا خود فروشنده هم نمیداند که محصول مناسب خودروی شما چیست؟ این یکی از بارزترین تفاوت های فروشگاه ما است .

گارانتی عودت وجه: این یک شعار نیست! ما سازوکاری در این فروشگاه داریم مشتری به هر دلیلی با توجه به شرایط بازگشت کالا نسبت به خرید کالا پشیمان شد،عین مبلغ بدون کسر ریال به حساب مشتری عودت داده شود.در فروشگاه سنتی این امر رواج ندارد و گاها در فاکتور فروش هم قید میکنند که کالای فروخته شده پس گرفته نمیشود! اینجاست که حمایت از حقوق مصرف کنندگان مشخص میشود،هدف ما بالا بردن رضایتمندی شماست و حقوق شما در یدک کار محفوظ است.

اطلاعات فنی دقیق: شما در صفحه محصول یک عکس با یک نوشته دروغین و شعار نخواهید دید،ما اطلاعات تخصصی و واقعی محصول را درج میکنیم، کالا اصل است یا خیر ؟ حتما درج میشود! توضیحات محصول به گونه ای نوشته میشود که اگر اولین بار است در مورد محصولی مطلب میخوانیدیا میبینید، بعد از پایان توضیحات اطلاعات شما در مورد محصول کامل شده است.در تب اطلاعات تخصصی شما مشخصات فنی را مشاهده خواهید کرد، اینها همه بر اساس دانش فنی بصورت رایگان در اختیار شما قرار میگیرد.

معرفی اجزا و لوازم یدکی سیستم برق خودرو

میتوان به حتم گفت از زمانی که شما اقدام به راه اندازی خودروی خود میکنید تا زمانی که به مقد خود میرسید و آن را خاموش میکنید در تمام این مراحل یکی از سیستم های خودرو دائم در حال فعالیت میباشد . این سیستم امکان فعالیت سیستم های دیگر را فراهم میکند و حذف آن مساوی با اختلال در کارکرد تمام سیستم های دیگر خودرو از جمله سیستم موتور، سیستم خنک کننده موتور و یا حتی سیستم های دیگر یعنی سیستم تعلیق و سیستم ترمز میشود . در این بحث به معرفی اجزا و لوازم یدکی سیستم برق خودرو خواهیم پرداخت . 

از آنجا که سیستم برق خودرو پیچیده ترین و گسترده ترین سیستم خودرو است پس تصمیم گرفتیم تا در چندین مقاله بحث در رابطه با این سیستم را پیگیری کنیم . حال با بخش اول همراه شما هستیم . 

سیستم برق خودرو ، بسیار گسترده و حیاتی برای انجام بخش اعظم وظایف هر خودرو میباشد . این سیستم شامل سیستم های زیر مجموعه بسیار زیادی است که هرکدام وظایف خاصی دارند و به صورت مکمل با دیگر سیستم های برقی یا غیربرقی خودرو کارمیکنند.

احساس نیاز به این سیستم از لحظه ای که قصد باز کردن درب ماشین را دارید تا لحظه ای که به مقص رسیدید و میخواهید خودرو را قفل کنید بسیار زیاد است. هنگامی ک قصد سوار شدن به خودروی خود را دارید ، گاها توسط  دزدگیر، این کار را انجام میدهید ، در همین ابتدا شما از باتری ، مدار های دزدگیر ، فیوز ها ، چراغ های راهنما و …. و متعلقات آنها که شامل سوکت ها و سیم های رابط میباشد استفاده کرده اید.

سپس  هنگام روشن کردن خودرو ابتدا سیستم امولایز فعال میشود تا صحت کلیدی که وارد سویچ میشود را برای روشن کردن خودرو تایید کند. چرخاندن سویچ چند مرحله میباشد که سیستم امولایزر در مرحله اول فعال میشود ، درمراحل بعدی مدارهای مربوط به آمپرهای پشت فرمان ، مدار چراغ های خودرو مدار سیستم سوتی و…. فعال میشوند.

همچنین همزمان بعضی مدارها و قطعات و اجزای آن ها فعال میشوند ولی فعلا شروع ب کار نمیکنند ؛ مانند مدار مربوط به پمپ بنزین که هنگام باز کردن سویچ فعال میشود و پس از روشن شدن نوتور ، شروع به کار میکند. آخرین مرحله سویچ باعث فعال شدن کلیه مدار ها و سیستم های خودرو میشود .

دسته بندی ابعاد عملکرد سیستم برق خودرو


به طور کلی سیستم برق خودرو را از سه جنبه میتوان بررسی کرد: 


1-    جنبه مکانیکی :

 

آن که برای هدف اصلی یک خودرو که حرکت میباشد مورد نیاز است.


2-    جنبه کنترلی :

مثل مدارهای چراغ ها ،مدارهای ترمز و…


3- جنبه امنیتی و رفاهی :

سیستم صوتی، تهویه کابین سرنشینان، سیستم دزدگیر و ...
جریان برق مورد نیاز سیستم های برقی خودرو از باطری اسیدی که زیر کاپوت قرار دارد تامین میشود. این باطری شامل مایعی به نام اسید باطری است و توسط جریان برق ایجاد شده توسط دینام ، مجددا شارژ میشود.
از مهم ترین سیستم های برقی خودرو ، سیستم جرقه زن است . این سیستم از اجزای مختلفی مانند دلکو ، کویل ، شمع ، وایر شمع و… تشکیل شده است که وظیفه آن ایجاد جرقه برای احتراق درون سیلندر میباشد.  جریان برق پس از خروج از باطری توسط کویل و دلکو تقویت شده و به صورت جرقه های متناوب که با عملکرد موتور هماهنگ است کار میکند . شرح کامل نحوه عملکرد و قعطعات و لوازم یدکی سیستم جرقه زنی را در مقاله مربوط به آن مفصلا شرح خواهیم داد .

برخی اجزا و قطعات سیستم برق خودرو

  همانطوری که در ابتدا گفتیم ، سیستم برق خودرو شامل قطعات بسیار زیادی است که در این مقاله ، قسمت های اصلی آن را مختصرا توضیح میدهیم :


باتری و دینام

باتری منبع برق‌رسانی در خودرو محسوب می‌شود و تمامی برق مورد نیاز خودرو از آن تأمین می‌شود. اما مگر باتری خودرو تمام نمی‌شود ؟ دینام وظیفه پر نگه داشتن باتری را برعهده دارد و کار آن مثل شناورها در کولرهای آبی است.


انژکتور

کار انژکتور مانند کاربراتور است و وظیفه ترکیب سوخت و هوا و تزریق آن به موتور را بر عهده دارد ، با این تفاوت که این کار را بسیار دقیق‌ تر از کاربراتور انجام می‌دهد .


کویل

کویل وظیفه تقویت ولتاژ برق باتری را برعهده دارد. جریان مستقیم ایجاد شده توسط باتری ۱۲ولت است و ولتاژ مورد نیاز برای ایجاد جرقه بین ۲ الکترود شمع خودرو در حدود ۷۰۰۰ ولت . این افزایش و تقویت ولتاژ توسط کویل انجام می‌شود .


وایر شمع

 

جریان الکتریسیته باید به شمع‌ها برسد تا جرقه ایجاد شود و این کار توسط وایر شمع و لایه عایق آن انجام می‌شود .

کامپیوتر خودرو

در خودروهای انژکتوری برای تنظیم و کنترل مقدار سوخت مصرفی از کامپیوتر استفاده شده است . از دیگر کاربردهای کامپیوتر می‌توان به افزایش‌دهنده امنیت و امکانات رفاهی خودرو و البته عیب‌یاب پیشرفته اشاره کرد.

 

مدارهای سیستم برق خودرو

این سیستم برای انجام وظایف مختلف از مدارهای مختلفی تشکیل شده است مانند : 
مدار سیستم جرقه زنی ، مدار دینام و استارت ، مدار سیستم خنک کننده (مدار فن خنک کننده)  ، مدار چراغ های جلو و عقب ، مدار چراغ های راهنما ، مدار قفل مرکزی و دزدگیر ، مدار گرمکن شیشه عقب که شامل المنت ها و سوکت های مخصوص میباشد ، مدار بخاری، مدار برف پاک کن و…
که در مقالات بعدی نحوه عملکرد همه را شرح میدهیم و درباره انواع لوازم یدکی مدارهای مختلف سیستم برق خودرو توضیحات کافی خواهیم داد .

انواع لوازم یدکی سیستم برق خودرو

 

 این سیستم قطعات و لوازم یدکی مختلفی دارد.مانند :
استپر موتور ، پتانسیومتر ، رله اصلی ، رله فن دودور ، سنسور ساژم ، سنسور دمای آب ، سنسور دور موتور ، سنسور سرعت ، سنسور فشار و دمای هوا ، سنسور موقعیت دریچه گاز ، سوئیچ درب ها ، سوئیج موتور ، سنسور روغن ترمز و…. انواع لامپ ، لامپ چراغ جلو ، لامپ چراغ ترمز و….
شمع، وایرشمع، دینام، فولی دینام، دلکو، کویل، دو شاخه استارت فنردار، سیم فیوز، جعبه فیوز برق اصلی داخل موتور، مغزی فندک،کلید صندوق عقب، کلید ترمز دستی، تقویت شیشه بالابر ، رله مقاومت فن کولر ، سکوت رابط چراغ جلو ،سوکت چراغ جلو عقب ، سوکت کاربراتور، سوکت دوخانه، سوکت راهنما روی گلگیر، سوکت چراغ جلو سرامیکی و… برای اطلاع ازانواع دیگر سیستم برق خودرو از سایت بازدید کنید .
پیچ فولی دینام ،قرقره شیشه بالابر، طلق های چراغ ها، طلق چراغ جلو، طلق چراغ سقف، طلق چراغ صندوق عقب،راهنمای روس کلگیر، طلق راهنما روی سپر،واتر پمپ، اویل پمپ، پمپ بنزین ،فولی واتر پمپ، بوستر ترمز،شیلنگ بوستر ترمز، واشر واتر پمپ ،کور کن دلکو سوراخ دار، وکیوم دلکو کاربراتور.

 

 

کار قطعات :

استارت :

استارت یک موتور الکتریکی است که با استفاده از سیم پیچ های درون خود و زغال های بکار رفته در آن، با ورود جریان الکتریکی به آن، درون خود یک میدان مغناطیسی ایجاد می نماید که این میدان باعث چرخاندن با سرعت ارمیچر درون استارت می گردد. این عمل باعث می گردد چرخ دنده در جهتی که تنظیم شده است، به چرخش در آمده و همزمان موتور خودرو را نیز به چرخش دربیاورد. معمولا استارت به نوعی طراحی می گردد که فقط در یک جهت قابلیت چرخش داشته باشد. این امر به آن جهت است که پس از روشن شدن خودرو، دور موتور خودرو باعث چرخش استارت در جهت معکوس و در نتیجه آسیب به قطعات استارت نگردد.

در برخی طراحی ها نیز ، استارت خودرو به گونه ای طراحی شده است که هنگام کار، چرخ دنده استارت کمی به جلو هل داده می شود و با موتور درگیر می گردد و هنگامی که خودرو روشن می گردد و با رها کردن سوئیچ، چرخ دنده استارت به سر جای خود بازگشته و از درگیری با موتور رها می گردد. در این صورت اگر سوئیچ را پس از روشن شدن خودرو همچنان نگه داشته باشیم و خودرو درحال استارت خوردن باشد، به دلیل غیر هماهنگی دور موتور و دور استارت، ممکن است قطعات داخلی استارت درهم شکسته گردد و باعث بروز خسارت به خودرو گردد.

دینام :

دینام یا ژنراتور در واقع یک تولید کننده برق در خودرو است که با تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی وظیفه برق رسانی به خودرو و شارژ مجدد باتری را به انجام می رساند. در صورتی که دینام در خودرو وجود نداشت باتری پس از استفاده برای روشن شدن خودرو و برق رسانی به دیگر قسمت های آن خالی می شد و عملاً کارکرد دیگری نداشت. از آنجایی که برق ذخیره شده در باتری خودرو برای دیگر مصارف مانند چراغ ها، بخاری، کولر و... کافی نیست عملاً وظیفه تامین انرژی الکتریکی مورد نیاز آنها بر عهده دینام است.

دینام معمولاً به وسیله یک تسمه که به تسمه دینام معروف است به موتور و میل متصل می شوند و با دوران آنها به چرخش درآمده و انرژی مکانیکی مورد نیاز برای تبدیل به انرژی الکتریکی را کسب می کنند. دینام از قطعاتی مانند پولی، پروانه خنک کن، درپوش جلو، روتور، استاتور، دیود، آفتامات، بلبرینگ، پوسته انتهای، زغال دینام و کالکتور تشکیل شده اند. همچنین دینام معولا در جلوی موتور قرار می گیرد.

در گذشته دینام به صورت جداگانه توسط یک تسمه به موتور متصل می شد اما در خودروهای امروزی اکثر قطعاتی که نیاز دارند که انرژی مکانیکی از موتور دریافت کنند یا یک تسمه مشترک به آن متصل می شوند.

دینام نیروی الکریکی متناوب را از طریق الکترومغناطیس و از طریق رابطه استاتور و روتور تولید می کند؛ این برق تولید شده به باتری هدایت می شود و ولتاژ را برای اجرای سیستم های مختلف الکتریکی ماشین فراهم می کند. به دلیل ایجاد حرارت زیاد در جریان تولید نیروی الکتریکی توسط دینام بدنه آن را معمولاً از جنس آلومینیوم می سازند تا حرارت را به سرعت منتقل کند. همچنین برای تسریع این فرایند بر روی عقب و جلوی دینام دریچه های وجود دارد که هوای گرم را از طریق پروانه خنک کننده موجود در داخل دینام به خارج منتقل می کنند.

دینام از چه اجزایی تشکیل شده است؟

کار دینام بر اساس قوانین فیزیک به این شکل است که با استفاده از قوای مغناطیسی، جریان القایی تولید می‌کند. یک دینام به شکل ساده از ۷ بخش اصلی تشکیل شده است که هر یک نقشی را در تولید برق مورد نیاز اتومبیل ایفا می‌کنند. اجزای تشکیل دهنده دینام عبارتند از:

۱-پوسته دینام

۲-استاتور (بالشتک دینام)

۳-روتور (آرمیچر دینام)

۴-دیود

۵-آفتامات

۶-زغال‌ها و جازغالی 

۷-پولی و پره خنک‌کننده

۷-قرقره و بلبرینگ

آرمیچر دینام :

بخش محرک و چرخان داخل دینام را روتور یا آرمیچر می‌گویند که در حقیقت کارش ایجاد میدان یا همان قوای مغناطیسی برای استاتور است. روتور باید بچرخد و به همین دلیل یک محور یا میله آهنی دارد که به قرقره دینام متصل بوده و به کمک نیروی مکانیکی موتور می‌چرخد. روی این شفت یا محور آهنی هم یک پوسته یا هسته چند تیکه وجود دارد که به شکل V  در کنار هم قرار گرفته‌اند. برخلاف استاتور، رتور دارای یک دسته سیم‌پیچ است که دور محور یا شفت و البته روی یک قاب پلاستیکی پیچیده شده‌اند. دو سر این سیم‌پیچ هم از پوسته روتور بیرون آمده و به حلقه‌های مسی به نام کلکتور متصل می‌شود. برای ایجاد میدان مغناطیسی نیاز به جریان برق در سیم‌پیچ دور شفت روتور داریم که این برق از باتری اتومبیل گرفته می‌شود.

 

آرمیچر استارت :

این قطعه در مرکز شفت خود دارای پره‌های چک است که سیم پیچ در داخل این هسته پیچیده شده و دو سر سیم پیچ به کالکتور متصل به سر شفت وصل است. وظیفه این قطعه ایجاد حوزه مخالف حوزه بالشتک است. در این زمان قطب‌های هم نام همدیگر را می‌رانند و باعث چرخش آرمیچر می‌شود.

کوئل :

کوئل از اجزای سیستم برقی خودرو است. کوئل در این سیستم وظیفه‌ تامین برق برای جرقه زدن و احتراق بنزین را دارد. در واقع خودروهای احتراق داخلی برای جرقه‌زنی و تولید انفجار و نیروی درون سیلندر به اختلاف پتانسیلی حدود ۷۰۰۰ تا ۲۵۰۰۰ ولت نیاز دارند. این اختلاف بسته به شرایط عادی، مواقعی که شمع ها کثیف هستند یا شرایط نامناسب سوخت تغییر می‌کند. حال اینکه اختلاف پتانسیل تولیدی باتری در خودرو های معمولی از حدود ۱۲ ولت فراتر نمی‌رود. حتی این رقم ممکن است تحت تاثیر عمر باتری یا برخی شرایط موثر دیگر کمتر نیز بشود. بر این اساس اختلاف پتانسیل تولیدی باتری نمی‌تواند ایجاد جرقه توسط شمع ها را ممکن سازد. کوئل کارایی خود را در این میان به رخ می‌کشد.

کوئل در واقع یک سیم پیچ تقویت کننده است که ولتاژ تولیدی باتری را قویت کرده و در زمان لازم به شمعی که آماده احتراق است می‌رساند. کوئل انواع مختلف دارد و در مصارفی غیر از خودروسازی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.اساس کار کویل خودرو که درون سیم‌پیچ‌های آن صورت می‌گیرد بر پایه‌ القای جریان الکتریکی است. بنابراین به صورت خلاصه و ساده می‌توان گفت کوئل جریان برق با ولتاژ پایین را از باتری گرفته، آن را به ولتاژ مورد نیاز جرقه‌زنی شمع رسانده و روانه‌ شمع‌ها و سیلندر می‌کند.

ساختار و اجزای کوئل

کویل بر اساس قوانین فیزیک و مغناطیس به وسیله‌ی سیم‌پیچ و هسته آهنی خود باعث افزایش ولتاژ ورودی از باتری می‌شود. این قطعه‌ نه چندان پیچیده در حالت کلی دارای سه بخش اصلی است:

سیم‌پیچ اولیه: تعداد دور سیم‌ها در این سیم‌پیچ حدود ۲۵۰ تا ۳۵۰ حلقه است که ایجاد مقاومت ۳ اهمی می‌کند.

سیم‌پیچ ثانویه: تعداد دور سیم‌ها در این سیم‌پیچ حدود ۱۵ تا ۳۰ هزار حلقه است که

هسته‌ مرکزی: از نوعی آلیاژ مخصوص و مقاوم به حرارت مانند آلیاژهای پلاتین ساخته می‌شود.

بخش‌های دیگر کوئل عبارتند از:

پایه‌ جرقه زنی: تعداد این پایه‌ها براساس تعداد سیلندرهای موتور مشخص می‌شود.

عایق سیم‌پیچ‌ها: بین سیم‌پیچ‌ها استفاده می‌شود تا مانع از آسیب به سیم‌پیچ‌ها در اثر حرارت ایجاد شده در آن‌ها شود.

بدنه‌ اصلی: معمولا از جنس آلومینیوم است که ضریب انتقال حرارت بالا دارد.

سیم‌پیچ‌های کوئل معمولا از جنس مس هستند. در ساختار کوئل سیم پیچ اولیه به دور سیم پیچ ثانویه می‌پیچد. هردوی آن‌ها نیز به دور یک هسته‌ واحد پیچیده‌اند. جریان برق وارد شده به سیم پیچ اولیه با دور پایین باعث القای الکتریکی در سیم پیچ ثانویه با دور بالا می شود. این انتقال ولتاژ برق وارد شده را تا چندین هزار برابر افزایش می دهد. لازم به ذکر است در روند این انتقال و افزایش ولتاژ کوئل جریان مستقیم برق را به جریان متناوب تبدیل می‌کند.

انواع کوئل

انواع وایر به دو دسته‌ کلی با وایر و بدون وایر تقسیم می‌شوند. البته این دو دسته خود زیرمجموعه‌های متنوعی دارند. اما پیش از پرداختن به این دو دسته خالی از لطف نیست که گریزی کوتاه به عملکرد و کاربرد وایر داشته باشیم. وایر قطعه‌ای است که وظیفه‌ی انتقال برق از کوئل یا دلکو به شمع را بر عهده دارد. البته وایر در خودروهای نسبتا قدیمی‌تر مورد استفاده قرار می‌گرفت و امروزه خودروسازان با حذف کامل آن به منظور جلوگیری از هدررفت انرژی، عمل انتقال برق را مستقیما از کوئل صورت می‌دهند. در این نوع طراحی کوئل بدون واسطه روی شمع قرار می‌گیرد تا از افت ولتاژ و هدررفت انرژی پیشگیری شود.

. کوئل‌های با وایر

این کوئل‌ها که در خودروهای کمی قدیمی‌تر کاربرد دارند، به دو دسته تقسیم می‌شوند.

·         کوئل‌های معمولی

کویل‌های ساده‌ی استوانه‌ای شکلی هستند که در کنار آنها یک دلکو به کار می‌رود. این کوئل‌ها که وظیفه‌ مرتب کردن جرقه‌ها را دارند، معمولا در خودروهای کاربراتوری یا خودروهای انژکتوری که دارای سیستم دلکو هستند مورد استفاده قرار می‌گیرند. این کوئل‌ها جرقه‌ها را مرتب می‌کنند.

·         کوئل‌های دوبل

این دسته کوئل‌ها که معمولا در خودروهای انژکتوری به کار می‌روند جرقه‌زنی را به طور همزمان و به صورت دو به دو در سیلندر های یک و چهار و دو و سه تنظیم می‌کنند.

. کوئل‌های بدون وایر

این کوئل‌ها که در خودروهایی با سیستم برق‌رسانی جدیدتر مورد استفاده قرار می‌گیرند نیز به دو دسته تقسیم می‌شوند

·         کوئل‌های کتابی

این کوئل‌ها ساختاری شبیه به کوئل‌های دوبل دارند اما بدون وایر استفاده می‌شوند. فرم آن‌ها به دلیل حالت دوبلشان پهن‌تر است و برهمین اساس کتابی نامیده می‌شوند.

·         کوئل‌های قلمی

این نوع کوئل را که قلمی نیز می‌نامند تنها می‌توان در خودروهای پیشرفته‌ی انژکتوری شاهد بود. ولتاژ تولید آن‌ها بسیار بالا است و برای هر سیلندر یکی از آن‌ها استفاده می‌شود.

با توجه به آن‌چه گفته شد کوئل‌های دوبل را هم در نوع بدون وایر و هم با وایر شاهد هستیم که جرقه‌زنی را دو به دو و همزمان تنظیم می‌کنند، اما یکی با کمک وایر و دیگر مستقیم با خود شمع در ارتباط است.

سرسیم :

جهیزات معمولی و پیش افتاده‌ای چون سیم ها، فیوزها و اتصالات در تمامی وسایل الکتریکی علی الخصوص خودروها یافت می‌شوند و اگرچه کیفیت و کارایی این ابزارها طی سالیان گذشته به مقدار زیادی بهبود یافته است، اما اتفاقات مشابهی می‌تواند در این وسایل رخ دهد. با افزایش کیفیت، پیچیدگی سیستم سیم‌کشی خودروها نیز به طرز باورنکردنی افزایش پیدا کرده است. در این مقاله با ما باشید تا شما را با این وسایل ساده اما حیاتی آشنا کنیم.

علاوه بر توزیع نیروی الکتریکی تولید شده در باتری بین قسمت های مختلف خودرو، سیم ها وظیفه انتقال اطلاعات و جابجایی سیگنال های آنالوگ و دیجیتال را نیز بر عهده دارند. این امر بدان معناست که انواع مختلفی از سیم ها در خودروی شما وجود دارند؛ برخی از آنها فقط سیگنال های حاصل از سوئیچ ها و سنسورها را جابجا می‌کنند و برخی دیگر، جریان الکتریسیته زیادی را به سوی موتورهای الکتریکی بزرگ حمل می‌کنند. عبور جریان بالا از سیم می‌تواند سبب گرم شدن بیش از حد و ذوب شدن آن بشود؛ گفتنی است، مقدار جریانی که از هر سیم می‌تواند عبور کند به طول، جنس، سایز و نحوه پیچیده شدن آن بستگی دارد. در ادامه به بررسی چگونگی تاثیر این عوامل بر شدت جریان مجاز سیم ها می‌پردازیم:

طول - سیم ها دارای مقدار مقاومت مشخصی در هر متر می‌باشند و این دو رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند؛ به عبارت دیگر، هرچه طول سیم بیشتر باشد، مقدار مقاومت نیز افزایش می‌یابد. با افزایش میزان مقاومت، انرژی بیشتری نیز به صورت گرما هدر می‌رود و همین گرما، شدت جریان مجاز را کاهش می‌دهد؛ چرا که سیم طوری طراحی می‌شود که گرمای تولید شده سبب ذوب شدن عایق نشود. 

جنس – سیم های مورد استفاده در صنایع خودروسازی عموما از رشته های مسی مرغوب ساخته می‌شوند. هرچه کیفیت رشته ها بیشتر باشد، مقاومت کمتر شده و در نتیجه جریان بیشتری از سیم عبور می‌کند. شایان ذکر است، جنس مس مورد استفاده نیز، بر میزان مقاومت سیم تاثیر بسزایی دارد. 

سایز – سایز سیم رابطه معکوسی با میزان مقاومت آن دارد؛ به عبارت دیگر، هرچه سایز سیم بیشتر باشد، مقاومت کمتری در برابر عبور جریان از خود نشان می‌دهد؛ برای مثال، سیم سایز 16 در مقایسه با سیم سایز 24، دارای مقاومت بیشتری است.

نحوه سیم‌پیچی – نحوه سیم‌پیچی تاثیر بسزایی بر میزان گرمای اتلاف شده دارد. برای مثال، اگر در یک سیم‌پیچ 50 رشته سیم در کنار یکدیگر وجود داشته باشد، در مقایسه با زمانی که تنها یک رشته وجود دارد، شدت جریان کمتری از آنها عبور می‌کند. بدین ترتیب، با پیشرفت تکنولوژی های مورد استفاده در صنایع خودروسازی و افزوده شدن وسایل جدید به خودروها، تعداد سیم ها نیز بیشتر می‌شود و همین امر، انتخاب سیم های درست را با پیچیدگی بسیاری روبرو می‌کند.

اتوماتیک استارت :

اتوماتیک استارت جزو قطعات برقی خودرو محسوب میشود که وظیفه آن آزاد کردن یک جریان برق قوی به استارت خودرو در هنگام استارت زدن است . در واقع زمانی که سوییچ و یک جریان برق قوی را از باطری دریافت میکنید و با انتقال جریان به استارت خودرو نیروی محرک را برای حرکت بوجود می آورد .

وظیفه اتوماتیک استارت

وصل برق مثبت به موتور استارت, 
درگیر کردن دنده استارت با موتور(فلایویل )  و,,,

⬅بیشترین خرابی از ناحیه اتوماتیک استارت میباشد و تقریبا یک قطعه مصرفی میباشد, 

علایم خرابی استارت, 

⬅زمان استارت زدن, استارت هرز میچرخد و قدرت کافی برای چرخاندن موتور را ندارد, 

 ⬅ایجاد سر و صدا

در صورت خرابی 
زمان استارت, فقط صدای تق تق شنیده میشود, 

هرز میچرخد, 
اگر این حالت پیش آمد و دود از استارت بلند نشد, میتوانید با زدن ضربه با شیی فلزی, روی اتومات استارت, بطور موقت, رفع گیر کنید, تا به تعمیرگاه برسید, 

عیب یابی مهم در باره خرابی استارت 

با باز کردن سوییچ تمامی چراغهای پشت آمپر روشن شده, زمان استارت,  خودرو استارت نخورده و نور چراغهای پشت آمپر تغییر نمیکند و کم نور نمیشود, 

در صورت کم نور شدن چراغهای پشت آمپر, باطری و سیستم شارژ مشکل دارد

دیود :

قطعه ای اﺳﺖ ﻛﻪ از ﻳﻚ ﻃﺮف ﺟﺮﻳﺎن را ﻋﺒﻮر ﻣﻲ دﻫﺪ و از ﻃﺮف دﻳﮕﺮ ﻋﺒﻮر ﻧﻤﻲ دﻫﺪ. ﻳﻌﻨﻲ ﻳﻚ ﻣﺴﻴﺮ ﺟﺮﻳﺎن ﻳﻚ ﻃﺮﻓﻪ ﻛﻪ در ﻳﻚ ﺟﻬﺖ ﺑﺎ ﻫﺪاﻳﺖ ﺟﺮﻳﺎن و در ﺟﻬﺖ دﻳﮕﺮ ﺑﺎ ﻗﻄﻊ ﺟﺮﻳﺎن ﻣﻮاﺟﻪ ﻫﺴﺘﻴﻢ. دﻳﻮدﻫﺎ دارای دوﻗﻄﺐ آﻧﺪ وﻛﺎﺗﺪ ﻣﻲ ﺑﺎﺷﻨﺪ. اﮔﺮ آﻧﺪ ﺑﻪ ﻣﺜﺒﺖ و ﻛﺎﺗﺪ ﺑﻪ ﻣﻨﻔﻲ ﻣﻨﺒﻊ ﺗﻐﺬﻳﻪ وﺻﻞ ﺷﻮد دﻳﻮد در ﺟﻬﺖ ﻫﺪاﻳﺖ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ ﻛﻪ ﺑﻪ اﻳﻦ ﺣﺎﻟﺖ ﺑﺎﻳﺎس ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ ﻳﺎ ﻓﻮروارد ﺑﺎﻳﺎس ﻣﻲ ﮔﻮﻳﻨﺪ و در ﺧﻼف اﻳﻦ ﺟﻬﺖ،ﺟﺮﻳﺎن را ﻫﺪاﻳﺖ ﻧﻤﻲ ﻛﻨﺪ ﻛﻪ ﺑﻪ آن ﺑﺎﻳﺎس ﻣﻌﻜﻮس ﻳﺎ رﻳﻮرس ﺑﺎﻳﺎس ﮔﻔﺘﻪ ﻣﻲ ﺷﻮد. از اﻳﻦ ﺧﺎﺻﻴﺖ دﻳﻮد، در ﻳﻜﺴﻮ ﻛﺮدن ﺟﺮﻳﺎن ﻣﺘﻨﺎوب و ﺗﺒﺪﻳﻞ آن ﺑﻪ ﺟﺮﻳﺎن ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻲ ﺷﻮد.

دﻳﻮدﻫﺎ ﻛﺎرﺑﺮدﻫﺎی ﻣﺘﻨﻮﻋﻲ دارﻧﺪ. از دﻳﻮدﻫﺎ ﻣﻲ ﺗﻮان ﺑﻪ ﻋﻨﻮان : ﻳﻜﺴﻮﻛﻨﻨﺪه ، ﻣﺤﺎﻓﻈﺖ ﻛﻨﻨﺪه ، ﺟﺪاﻛﻨﻨﺪه و ﭼﻨﺪﻳﻦ ﻣﻮرد دﻳﮕﺮ اﺳﺘﻔﺎده ﻛﺮد.   ﺑﺮای ﻣﺜﺎل ﺑﺮای ﻳﻜﺴﻮ ﻧﻤﻮدن ﺑﺮق ﺗﻜﻔﺎز ﻣﺘﻨﺎوب و ﺗﺒﺪﻳﻞ ﺑﻪ ﺑﺮق ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ     ﻣﻲ ﺗﻮان از۱ اﻟﻲ ۴ دﻳﻮد اﺳﺘﻔــــــﺎده ﻛﺮد، ﻳﺎ ﺑﺮای ﺟﻠﻮﮔﻴﺮی از اﺷﺘﺒﺎه وﺻﻞ ﺷﺪن ﺑﺮق ﻣﺜﺒﺖ و ﻣﻨﻔﻲ در ﺗﻐﺬﻳﻪ دﺳﺘﮕﺎه ﻫﺎ ﻳﺎ ﺑﺮدﻫﺎی اﻟﻜﺘﺮوﻧﻴﻜﻲ ﻣﻲ ﺗﻮان دﻳﻮدﻫﺎ را ﺑﻜﺎر ﺑﺮد. از دﻳﮕﺮ ﻛﺎرﺑﺮدﻫﺎی دﻳﻮد ﻣﻲ ﺗﻮان ﺑﻪ ﺟﺪا ﻛﺮدن دو ﺑﺮق ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ در دﺳﺘﮕﺎه اﺷﺎره ﻛﺮد. اﮔﺮ در دﺳﺘﮕﺎه ﻳﺎ ﺑﺮدﻫﺎ دو ﺑﺮق ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ از دو ﻣﻨﺒﻊ ﺗﻐﺬﻳﻪ ﺟﺪاﮔﺎﻧﻪ ﻧﻴﺎز داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻴﻢ، ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از دﻳﻮد ﻣﻲ ﺗﻮان ﺣﺎﻟﺘﻲ اﻳﺠﺎد ﻛﺮد ﻛﻪ ﭼﻨﺎﻧﭽﻪ ﻫﺮﻛﺪام از ﺑﺮﻗﻬﺎ از ﻛﺎر اﻓﺘﺎد ﻳﺎ ﻗﻄﻊ ﺷﺪ، دﺳﺘــــــﮕﺎه ﺑﺎ ﺑﺮق دﻳﮕﺮ ﺑﻪ ﻛﺎرش اداﻣﻪ داده و ﺧﻠﻠﻲ در ﻛﺎر دﺳﺘﮕﺎه ﻳﺎ ﺑﺮد ﺑﻮﺟﻮد ﻧﻴﺎﻳﺪ.

ﺑﺮای اﻧﺘﺨﺎب دﻳﻮد ﺑﺎﻳﺪ ﻧﻜﺎت زﻳﺮ را ﻣﻮرد ﺗﻮﺟﻪ ﻗﺮار داد:

  • وﻟﺘﺎژ آﺳﺘﺎﻧﻪ ﻫﺪاﻳﺖ ( اﻓﺖ وﻟﺘﺎژ دو ﺳﺮ دﻳﻮد در ﺣﺎﻟﺖ ﺑﺎﻳﺎس ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ)
  • وﻟﺘﺎژ PIV، ( ﺣﺪاﻛﺜﺮ وﻟﺘﺎژ ﻣﻌﻜﻮس ﻣﺠﺎز)
  • ﺟﺮﻳﺎن ﻣﺠﺎز ﺑﺎﻳﺎس ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ
  • ﻓﺮﻛﺎﻧﺲ ﻣﺠﺎز ﺑﺮق ﻣﺘﻨﺎوب اﻋﻤﺎﻟﻲ ﺑﻪ دﻳﻮد

اﻧﻮاع دﻳﻮد:

دﻳﻮدﻫﺎ اﻧﻮاع ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺑﺎ ﻛﺎرﺑﺮدﻫﺎی ﻣﺘﻔﺎوﺗﻲ دارﻧﺪ:
دﻳﻮد ﻣﻌﻤﻮﻟﻲ- ﺑﺮﻳﺞ دﻳﻮد (ﭘﻞ دﻳﻮد)- دﻳﻮد ﺳﻪ ﺳﺮ- دﻳﻮد زﻧﺮ- دﻳﻮد ﺷﺎﺗﻜﻲ- دﻳﻮد ﺗﻮﻧﻠﻲ- ﻓﺘﻮدﻳﻮد– دﻳﻮد ﻧﻮری ﻳﺎ (LED) – دﻳﻮد ﻫﺮزﮔﺮد

 

آفتامات :

آفتامات یک رله ولتاژ یک هسته آهنی با چندین دور سیم پیچ است که آن را به طور موازی پیچیده شده است . روس هسته یک جفت پلاتین تعیین شده که در حالت عادی بسته است .

جریان مصرفی بالشتک های دینام و سیم اتصال بدنه خارجی از ذغال مثبت گرفته می شود و پس از تغذیه فطب های آفتامات می رود و در حالت عادی که ولتاژ خروجی دینام کم است و از طرق پلاتین های اتصال بدنه می شود .

کاهش ولتاژ باعث می شود که هسته رله ولتاژ نیروی خود را از دست بدهد و فنر آن پلاتین متحرک را بکشد و با پلاتین ثابت تماس دهد و مجددا جریان میدان از طریق پلاتین ثابت تماس دهد و مجددا از طریق پلاتین ها اتصال بدنه می شود .

آفتامات

در مدار شارژ آفتامات وضایف زیر را دارد :

  • کنترل ولتاژ خرجی دینام
  • کنترل جریان تولید شده دینام
  • دادن اجازه شارژ به باطری سالمی که خالی شده است .
  • ممانعت از تخلیه جریان باطری در دینام به هنگام خاموش بودن موتور
  • قطع عمل شارژ پس از پر شدن باطری

دنده استارت :

دنده استارت قطعه ایست که در قسمت فوقانی دستگاه استارت قرار دارد و وظیفه انتقال قدرت از روتور استارت به فلایویل را به عهده دارد

این قطعه به صورت پرسی و به صورت یکپارچه به همراه کلاچ دنده استارت همراه است. اصطلاح کلاچ دنده استارت در مکانیکی ها مرسوم نبوده و آنها با این کلمه آشنایی ندارند ولی عملا رفتار این قسمت از استارت مشابه رفتار کلاچ است. البته شباهت زیادی به دنده خودروی دوچرخه نیز دارد. ولی عملکرد اجزای آن متفاوت از آن است

دنده استارت در لحظه استارت کردن خودرو به کمک دوشاخه استارت که نیروی خود را از اتوماتیک استارت دریافت میکند، به سمت چرخ دنده فلایویل هدایت میشود و به دلیل وجود دنده مارپیچ بر روی محور روتور عمل جابجایی تسهیل میابد. چراکه جهت دنده مارپیچ به گونه ایست که نیروی محوری تولید شده به سمت فلایویل است.

دنده استارت و کلاچ همراه آن به گونه ای طراحی شده که فقط در یک جهت قادر به انتقال گشتاور است و در خلاف جهت انتقال قدرت نمیدهد و در واقع خلاص میکند. (عینا مشابه عملکرد دنده خودرو دوچرخه)
این امر به این دلیل است که در صورتی که پس از روشن شدن موتور راننده همچنان دست خودر را بر روی استارت نگه دارد، دوران زیاد موتور موجب افزایش سرعت دوران روتور نشود چراکه در اینحالت موجب سایش شدید یاتاقانهای خشک ابتدایی و انتهایی استارت خواهد شد. و همچنین نیروی روتور استارت به نیروی مقاومت کننده در مقابل دوران تبدیل شده و مانع از افزایش دور موتور میگردد.

مجموعه دنده استارت و ملحقات کلاچ آن قابل باز کردن نبوده و از کمپانی بصورت پرسی تولید میشود. و برای باز کردن آن نیاز دارید که کاور آلمینیومی بالایی آن که به رنگ کرم رنگ در تصویر دیده میشود را تخریب کنید و این قطعه قابل ترمیم نبوده و پس از باز کردن دیگر بلا استفاده میگردد.

ذغال استارت :

این قطعه از جنس کربن نرم و ترکیب درصد کمی مس است. وظیفه اصلی این قطعه رساندن الکتریسیته بر سر کالکتور آرمیچر جهت ایجاد حوزه مغناطیسی است.

استارت خودروها بخش مهمی در خودروها می‌باشند و برای اینکه فرایند استارت خودرو به درستی انجام شود و با چرخاندن کلید فرایند استارت خوردن خودروها آغاز شود در داخل بدنه استارت از زغال استارت استفاده می‌شود.

یکی از مواردی که باعث خود استارت نخوردن خودرو می‌شود خرابی زغال استارت خودرو است. 

 

علائم خرابی زغال استارت خودرو شامل موارد زیر است:

۱.تمام شدن:

از علائم خرابی زغال استارت می توان به تمام شدن آن اشاره کرد.

۲. کثیف شدن:

یکی دیگر از علائم خرابی زغال استارت این است که زغال‌های استارت کثیف شده باشند.

۳. درگیری زغال استارت یا چسبندگی:

ممکن است زغال های استارت به بدنه یا بخش های دیگر گیر کرده و یا چسبیده باشند.

۴. شکسته شدن:

اگر زغال استارت شکسته باشد نشانه خرابی آن است.

۵‌. اتصالی:

یکی دیگر از علائم خرابی زغال استارت زمانی اتفاق می افتد که استارت اتصالی کرده باشد. زغال ها آسیب دیده باشند.

۶. جداشدن اتصال‌ها:

ممکن است اتصال سیم ها به زغال‌های استارت جدا شده باشند.

۷. رسیدن زمان تعویض و خرابی زغال استارت:

کارکرد بالای زغال‌ها، اگر مدت زمان زیادی از تعویض زغال‌های استارت گذشته است. در واقع باید هر ۱۰۰ هزار کیلومتر زغال‌های استارت تعویض شوند.

۸. شکستگی یا خرابی درپوش:

یکی دیگر از علائم خرابی زغال استارت این است که در هنگام بسته شدن درپوش استارت زغال‌ها شکسته و یا سیم متصل به زغال‌ها قطع و دچار خرابی شود.

۹. نچرخیدن استارت بعد از اتصال مستقیم:

یکی دیگر از علائم خرابی زغال استارت این است که استارت خودرو بعد از باز شدن و اتصال مستقیم به باطری همچنان کار نمی کند و نمی چرخد.

۱۰. کثیفی زغال استارت:

کثیف و یا خراب بودن اتصالات زغال که به بدنه و پیچ های استارت زغال متصل می شوند.

۱۱. قطع اتصال با بالشتک استارت:

ارتباط زغال استارت با بخش بالشتک های استارت قطع شده است.

۱۲. خرابی بدنه اتصال:

وجود اتصال بدنه بین بالشتک متصل به زغال استارت و بدنه استارت نیز باید برسی شود.

هر کدام از نکات گفته شده ممکن است به ندرت اتفاق بیفتد ولی نکته مشخص در این خوبی های این است که ممکن است دیگر ماشین شما اصلاً استارت نخورد و یا اینکه با استارت زدن، خودرو روشن نشود. البته باید به این نکته مهم نیز توجه داشته باشید که هر موقع خودرو استارت نخورد دلیل بر این نیست که زغال‌های استارت دچار خرابی شده‌اند.

ممکن است بخش های دیگر خودرو از قبلی فیوزها، باطری و یا حتی اتصالات برقی خودرو نیز دچار مشکل شده باشند. به همین دلیل بهتر است قبل از اینکه بخش استارت خودرو باز شود نگاهی به این بخش ها انداخته و صحت عملکرد و سلامت آن‌ها مطمئن شوید.

همچنین ممکن است علاوه بر علائم خرابی که در بالا ذکر کردیم موارد دیگری نیز در هنگام استارت زدن خودرو مشخص شود. این علائم ممکن است به راحتی قابل مشاهده و احساس باشند و آیا اینکه برای بررسی آن‌ها باید حتماً بخش استارت خودرو باز شود.

تعمیر استارت خودرو برطرف کردن علائم خرابی زغال استارت کار افراد حرفه ای در زمینه برق خودرو می باشد و در صورتی که سر رشته از تعمیر این نوع وسایل ندارید بهتر است که کار تعمیر را به افراد و تعمیر کاران حرفه ای بسپارید.

کالکتور :

کالکتور یا جابه‌جاگر، به یک سوئیچ الکتریکی در بعضی از موتورها یا ژنراتورهای الکتریکی اطلاق می‌شود که دائما جهت جریان را میان آرمیچر دینام و مدار خارجی عوض می‌کنند. کالکتور در موتورها برای انتقال توان الکتریکی به آرمیچر دینام و در ژنراتورها برای جمع‌آوری توان به روشی مشابه استفاده می‌شود. کالکتور به عنوان یک کلید و با توجه به تعداد کلیدزنی‌هایی که در عمر مفید خود انجام می‌دهد، دارای عمر بسیار طولانی است.

این سوئیچ از ویژگی‌های ماشین‌های گردانی است که با جریان مستقیم کار می‌کنند. کالکتورها با تغییر جهت جریان در سیم‌پیج آرمیچر یک موتور الکتریکی، موجب ایجاد یک نیروی (گشتاور) چرخشی می‌شود. به طور مشابه، در ژنراتورها با معکوس کردن اتصال سیم‌پیچ به مدار خارجی، جهت جریان را حفظ می‌کند و جریانی یک‌سویه را به مدار خارجی تحویل می‌دهد. نخستین ماشین دی‌سی کموتاتوری توسط هیپولیت پیکسی و بر پایهٔ پیشنهاد آندره ماریا آمپر در سال ۱۸۳۲ میلادی ساخته شد.

اصول کارکرد

با چرخش کالکتور، جریان داخل سیم‌پیچ پس از هر نیم‌دور چرخش کوموتاتور، معکوس می‌شود. این تغییر جهت جریان در سیم‌پیچ، با تغییر جهت میدان ثابت نسبت به سیم‌پیچ همراه است. جریان داخل سیم‌پیچ موجب اعمال گشتاور از طرف میدان ثابت به سیم‌پیچ می‌شود و آن را به چرخش وا می‌دارد. با چرخش روتور، میدان روتور رفته‌ رفته با میدان استاتور همسو می‌شود و در اینجا کموتاتور جهت میدان را در روتور معکوس می‌کند. بنابراین موتور دائما در حال تلاش برای رسیدن به حالت سکون است.

لامپ

درطول سال های گذشته تکنولوژی‌های گوناگونی برای تامین روشنایی خودرو معرفی شده است. از لامپ‌های شعله‌ی استیلن تا لیزر در لامپ‌های خودرو استفاده شده است. اما سه تکنولوژی معمول امروزی لامپ‌ ها: هالوژنی (HID) ، زنون و LED (هدلایت) می‌باشند که در این مقاله از توربومگ به آنها اشاره می‌کنیم و توضیحاتی را در مورد این محصولات ارائه می‌کنیم و در نهایت برای چند خودروی خاص که در سطح خیابانهای ایران درحال تردد هستند، بهترین آرایش لامپ را پیشنهاد می‌دهیم. با ما همراه شوید.

امپ‌های هالوژنی (HID)

لامپ‌های هالوژنی معمول‌ترین نوع لامپ‌های مورد استفاده در خودروهای شهری و جاده‌ای می‌باشد. هزینه‌ی تولید این نوع لامپ‌ها به نسبت پایین است و تعویض آنها بسیار ساده می‌باشد.

در داخل حباب این لامپها یک رشته سیم بسیار نازک از جنس تنگستن قرار دارد و تمام حباب توسط گاز هالوژنی پر شده است. با اتصال برق به این رشته‌ی تنگستن حرارت زیادی تولید می‌شود و در نتیجه سیم تنگستن شروع به درخشش می‌‌کند. حرارت زیاد تولیدی توسط این لامپ‌ها هیچ آسیبی به خودرو و کاسه چراغ وارد نمی‌کند.

رنگ نور تولید شده توسط لامپ‌های هالوژنی بین 3200 تا 5000 کلوین متغیر است. یکی از نقاط ضعف این چراغ‌ها عدم توانایی دست‌یابی به نور با دمای 6000کلوین است .

لامپ‌های زنون (Xenon HID)

استفاده از تکنولوژی زنون و لامپ‌های زنون درجاده رو به افزایش است. این لامپ‌ها در خودروهای مدرن به صورت استاندارد و توسط کارخانه نصب می‌شوند. نور سفید این لامپ‌ها ظاهری زیبا و خیره کننده به خودرو می‌بخشد. حباب‌های زنون نوری سفیدتر و با درخشش بیشتر تولید می‌کنند و با توجه به تغییر نحوه‌ی تولید نور در این لامپ‌ها طول عمری به مراتب بیشتر دارند.

در این لامپ‌ها به جای گرم شدن یک سیم نازک، دو الکترود با ایجاد اختلاف سطح پتانسیل الکتریکی، گاز داخل لامپ ملتهب می کنند و نوری با چگالی بسیار بالا و درخشش زیبا ایجاد می‌کند.

نور تولیدی این لامپ‌ها دمای 6000 کلوین را به راحتی پشتیبانی می‌کند و شفافیت بسیار بیشتری نسبت به لامپ‌های هالوژنی دارند. یکی از نقاط ضعف این لامپ‌ها نیاز به زمان چند ثانیه‌ای برای گرم شدن گاز و رسیدن به حداکثر تابش است. این لامپ‌ها گاها نیاز دارند که چندبار روشن و خاموش شوند تا التهاب گاز زنون داخلی به حد مطلوب برسد و تابش نور به حداکثر چگالی برسد.

کیت‌های تبدیل لامپ هالوژنی به زنون (HID Conversion Kits)

اگر خودروی شما به صورت استاندارد از لامپ‌های هالوژنی استفاده می‌کند و شما به دنبال نصب لامپ زنون هستید، باید از این کیت‌ها به منظور تطبیق سیستم برقی خودروی خود با لامپ‌ها زنون استفاده کنید. این کیت‌ها یک لامپ زنون هستند که به همراه یک ترانس به سیم‌کشی فابریک خودروی شما وصل می‌شود و به گونه‌ای طراحی شده اند که به راحتی در محل نصب لامپ‌ها هالوژنی نصب شوند. درنظر داشته باشید که حرارت تولیدی توسط لامپ زنون از لامپ هالوژنی بیشتر است و درصورت استفاده از این لامپ‌ها امکان آسیب رسیدن به کاسه‌چراغ به وجود می‌آید.

به هنگام خرید این کیت‌ها حتما به کیفیت و قدرت آنها توجه کنید. کیفیت این کیت‌ها بر روی تاثیرات جانبی که بر روی سیم کشی فابریک خودرو دارند بسیار مهم و موثر است. همواره از بهترین تکنولوژی روز استفاده کنید و همچنین تا یکسال گارانتی را برای استفاده از این کیت‌ها درخواست کنید.

هدلایت (LED)

یکی از بالاترین سطوح تکنولوژی روز دنیا به منظور تولید نور و تامین روشنایی جلوی خودرو، حباب‌های نوری ال‌ای‌دی است. این لامپ‌ها به دلیل تولید نوری بسیار سفید و شفاف به سرعت درحال توسعه هستند. علاوه‌ بر این بازده تولید نور در این لامپ‌ها بسیار بالاست و برق مصرفی آنها در مقابل میزان نور تولیدی کم است. عمر طولانی دارند و نسبت به ارتعاشات خودرو بسیار مقاوم هستند.

بدون اینکه بحث علمی را به فیزیک کوانتوم و انیشتین بکشانیم، تنها اشاره می‌کنیم که این لامپ‌ها از الکتورن‌ها منفی به منظور تولید فتون نوری استفاده می‌کنند. این تخلیه‌ی الکترونی و تولید فتون هزاران بار در ثانیه صورت می‌گیرد و درنتیجه تابش نور آنها به صورت کاملا پیوسته ظاهر می‌شود. این تبدیل انرژی سطح بالا از الکترون به فتون موجب تولید نور با کیفیت و شفاف و همچنین با دمای 7000 کلوین می‌شود. از آنجا که در این لامپ‌ها نه خبری از سیم نازک است و نه گاز ملتهب، قطعه‌ای برای فرسوده شدن در آنها وجود ندارد و درنتیجه عمری بسیار طولانی دارند.

لامپ‌های LED درحال حاضر در خودرو‌های کمی استفاده شده و با توجه به سطح تکنولوژی متفاوت‌ انها در تولید نور ، سطح پشتی که جاذب الکترون‌ها آزاد شده است نیاز به خنک کاری دارد. این نیاز به خنک شدن موجب شده که نصب آنها سخت و یا حتی نیاز به ایجاد تغییرات داخلی باشد.

لیزر ؛ جدیدترین تکنولوژی تامین روشنایی خودرو

تکنولوژی لیزر به نوعی داغ ترین موضوع تامین روشنایی در خودرو است. خودروسازان پیشرو جهانی همچون آئودی درحال تحقیق و توسعه بر روی این لامپ‌ها هستند. گزارشات واصله حاکی از این موضوع است که سطح تابش، درخشش و عمر این نوع از لامپ از تمام گونه‌ها دیگر بیشتر است .

نام این تکنولوژی به این معنی نیست که شما در مقابل خودروی خود، دو خط نور لیزری بسیار پرقدرت دارید که توانایی ذوب کردن چشم‌های راننده ی مقابل را دارد، بلکه لیزر در داخل لامپ به تعداد زیادی آینه و سطوح شکست نور تابیده می‌شود و یک تابش قوی و یکپارچه از نور را در مقابل خودرو ایجاد می‌کند.
طبق محاسبات تئوری تکنولوژی لیزر نوری تا صد برابر قوی‌تر از LED دارد حال آنکه مصرف برق آن دو سوم شده است. تنها مشکل حال حاضر این تکنولوژی، حرارت بسیار زیاد تولیدی توسط لیزر است که نیاز به بازطراحی چراغ‌های خودرو را به دنبال دارد.

پمپ آبپاش :

پمپ شوینده شیشه خودرو ک پمپ کوچک آب است. با روشن شدن این پمپ، شوینده از مخزن شوینده کشیده شده و به وسیله نازل‌های شیشه شور به سمت شیشه جلویی خودرو اسپری می‌شود. این پمپ یک تجهیز الکتریکی است که به مرور زمان مستهلک می‌شود. وجود نشتی در لوله‌ها، گرفتگی نازل‌ها و یا خرابی خود پمپ از عمده‌ترین دلایل عملکرد نامناسب و عدم اسپری آب به روی شیشه هستند.

سیستم شستشو شیشه خودرو به نحوی طراحی شده است تا شیشه جلو خودروی شما را تمیز کند و دید شما کامل باشد. هنگامی که شما کلید سیستم شستشو شیشه جلو خودرو را فعال کنید، پمپ شوینده شیشه فعال می‌شود. پمپ شوینده شیشه یک پمپ آب الکتریکی است که مایع شستشو را از مخزن شستشوی شیشه مکش می‌کند و آن را به نازل‌های شستشو می‌فرستد. محلی که از طریق نازل‌ها مایع به شیشه جلو خودرو اسپری می‌شود. این مایع به عنوان شوینده عمل می‌کند و برف پاک کن ها آن را پاک می‌کند. هنگامی که سیستم شستشوی شیشه جلو خودرو با خرابی همراه باشد، مایع شوینده به نازل‌های شستشو ارسال نمی‌شود. و خودروی شما قادر نخواهد بود مایع شستشو را بر روی شیشه جلو اسپری کند. در نتیجه، دید شما کاهش خواهد یافت

به یاد داشته باشید

هرگاه که پمپ شوینده تعویض و یا تعمیر می‌شود، می‌بایست کل سیستم شیشه شور خودرو مانند نازل‌ها و کلید شیشه شور بازرسی شوند، زیرا ممکن است عامل اصلی خرابی یکی از موارد ذکر شده باشد.

چه مواردی را کنترل کنیم

 تست کارکرد دکمه شیشه شور

بررسی نازل‌ها برای باز کردن هر نوع گرفتگی

تست قدرت موتور پمپ آب

تعویض پمپ شوینده  

 تست و بررسی کارکرد درست سیستم شیشه شور

توصیه رگلاژ

سیستم شیشه شور خودرو معمولا در تعمیرات دوره‌ای تعمیر گاه ‌ها بازرسی نمی‌شود. با این حال، هر زمانی که بخشی از سیستم شیشه شور خودرو جایگزین یا تعمیر می‌شود، کل سیستم پمپ شوینده بایستی چک شود. به طور معمول و تا زمانی که عملکرد شیشه شور خودروی شما مناسب و بدون ایراد است، بررسی دقیق و فنی اجزای سیستم لازم نیست. 

سرباطری :

 

وجود سرباطری از اهمیت زیادی برخوردار است . همچنین ، بست باطری(سر باطری) برای اتصالِ کابل ماشین به باطری مورد استفاده قرار می گیرد و دارای اهمیت زیادی ست . این بست ها به مرور زمان دچار خوردگی می شوند و وظیفه خود که همان انتقال جریان می باشد را به خوبی انجام نمی دهد و موجب کاهش عمر باطری می شود. همچنین خوردگی ایجاد شده باعث لغزندگی میان کابل باطری و باطری می شود که باعث قطع و وصل شدن جریان و در نتیجه کوتاهی عمر باطری می شود. این محصول برای باطری های 12 ولت مناسب می باشد . بست های باطری با آلیاژهای مختلفی در بازار موجود می باشد که بهترین آلیاژ ، برنج می باشد که علاوه بر انتقال جریان مناسب ، دارای مقاومت و عمر بیشتری می باشد.

وجود آب و بخار آب سبب مي شود سر باطري سولفاته شود. جهت جلوگيري از سولفاته شدن سر باطري ماشين حتما بايد از خشك بودن محل اتصال باطري به كابل مثبت و منفي اطمينان حاصل نمود و يا مي توان روي سر باطري ها در پوش هاي لاستيكي مناسب اين كار قرار داد.
هنگامي كه سر باطري ها سولفاته مي شوند ،جريان الكتريسيته به خوبي بر قرار نمي شود و شارژ باطري به خوبي صورت نمي گيرد و فشار زيادي به سيم هاي حامل جريان وارد مي شود كه باعث سوختگي تعدادي از اين سيم هایی مي شود كه در سرباطري ها قرار دارند.
در باطري هاي سربي ، در هنگام شارژ باطري توسط دينام اگر عمل انتقال جريان به خوبي صورت نگيرد ، زمان جوش آمدن باطري ها طولاني مي شود كه اين عمل در موارد استثنايي مي تواند سبب آتش گرفتن باطري شود آن هم بعلت زمان طولاني روشن بودن وسيله نقليه و وجود بخارات مواد سوختي كه بر اثر گرماي شديد محفظه باطري اتفاق مي افتد.

 

رله :

یکی از وسایل برقی که نام آن‌ در بخش‌های مختلف صنایع شنیده می‌شود رله است. این قطعه در بخش مربوط به برق اتومبیل هم کاربرد دارد. رله خودرو برای این‌که در برخی از نقاط اتومبیل حجم زیاد سیم کشی به کار نرود این قطعه را به کار می‌برند. با استفاده از رله، سیم کشی خودرو به مراتب نظم بیشتری می‌گیرد و بخش‌های مربوط به برق در شرایط مناسب‌تری قرار خواهند گرفت. با این مقاله از توربومگ همراه شوید.

وظیفه رله چیست؟

اگر به دنبال یک کلید الکترومغناطیسی هستید باید از رله استفاده کنید. این کلید می‌تواند با یک جریان به نسب پایین یک جریان بالا و قوی را قطع یا وصل کند. با این توضیحات می‌توان متوجه شد که رله ماشین یک نوع سوئیچ اتوماتیک است که از یک جریان بسیار کم برای کنترل جریان‌ها و عملکردهای بزرگ استفاده می‌کند. در صورتی که رله خودرو به طور صحیح کار نکند باعث خاموشی یا بد کار کردن اتومبیل می‌شود.

رله چه کاربردی دارد؟

رله را می‌توانید در بخش‌های مختلف خودرو ببینید. بخش‌های مربوط به برق در اتومبیل دارای گستردگی زیاد است که رله در آن استفاده می‌شود.

– استارتر برقی خودرو

– رابط‌های کامپیوتری

– چراغ

– بوق

– آفتامات

رله دوبل چیست؟

توضیحاتی که در مورد رله ماشین دادیم مربوط به فرم معمولی آن است. نوع دیگری از رله وجود دارد که به آن رله دوبل می‌گویند. رله دوبل برای کنترل برق و برق رسانی بخش‌های مربوط به سوخت رسانی و کامپیوتری به کار می‌رود. به همین دلیل اگر رله خودرو ایراد پیدا کند اتومبیل روشن نخواهد شد و کارکرد ماشین دچار مشکل می‌شود.

رله توانایی برق رسانی در اتومبیل را دارد تا قطعات مورد نیاز دارای برق شوند. در حالت‌های سوئیچ بسته، سوئیچ باز و خودروی روشن این کار صورت می‌گیرد که هر کدام از آن‌ها به انرژی الکتریکی متفاوتی نیاز دارند. به همین دلیل هم از رله دوبل برای انجام این کار استفاده می‌کنند تا بتوانند موارد مورد نیاز را در هر ۳ حالت اجراء کند. بخش‌هایی که رله دوبل برق‌رسانی آن‌ها را انجام می‌دهد به شرح زیر است:

– پمپ بنزین

– ECU

– انژکتورها

– کویل

– شیر کنیستر

– گرمکن دریچه گاز

– گرمکن سنسور اکسیژن

– چراغ چک

مکان قرار گیری رله دوبل در انواع اتومبیل

– در اتومبیل‌هایی مانند پژو 405 و سمند رله در نزدیکی رادیاتور و سمت راننده واقع شده است.

– در خودروی پژو 206 رله در محفظه BM34 واقع شده است.

– در پراید رله کنار باتری قرار گرفته است.

– در خودروهای دیگر رله به طور معمول در محفظه ECU واقع شده است.

علائم خرابی رله دوبل

نقش رله خودرو از همان ابتدا در عملکرد اتومبیل مشخص است و اگر مشکلی داشته باشد به وضوح می‌توان آن را متوجه شد.

– روشن نشدن اتومبیل بعد از استارت زدن از جمله اولین علائم خرابی رله دوبل است. وظیفه برق رسانی در استارتر بر عهده رله دوبل است به همین دلیل اگر ماشین روشن نشود یکی از دلایل آن می‌تواند ایراد پیدا کردن رله دوبل خودرو باشد.

– روشن نشدن چراغ چک اتومبیل بعد از باز کردن سوئیچ یکی دیگر از علائم خرابی رله دوبل است.

– زمانی که سوئیچ اتومبیل را باز می‌کنید برای چند ثانیه به صورت کوتاه صدای شروع کار کردن پمپ بنزین به گوش می‌رسد، در صورتی که بعد از باز کردن سوئیچ چنین صدایی به گوش نرسید دلیل آن می‌تواند خرابی رله دوبل اتومبیل باشد.

– همیشه در هنگام باز کردن سوئیچ یک صدای تیک ضعیف شنیده می‌شود. اگر رله خودرو معیوب باشد با باز کردن سوئیچ چنین صدایی شنیده نخواهد شد.

سیم کشی خودرو

برای این‌که انرژی الکتریکی را بتوان به بخش‌های مختلف اتومبیل رساند، نیاز به سیم کشی است. سیم کشی خودرو باعث می‌شود که بخش‌های مختلف خودرو بتوانند با استفاده از برق موجود در باتری به کار خود ادامه دهند و عملکرد خودرو در جایگاه اصلی خود قرار گیرد. برای سیم کشی خودرو به غیر از سیم‌ها بخش‌های دیگری هم وجود داند که در سیستم برق اتومبیل به کار می‌روند. فیوزها، رله خودرو، باتری و … از جمله بخش‌های مهمی است که در کنار سیم کشی خودرو اهمیت بالایی دارند.

تفاوت رله و فیوز

رله خودرو با یک جریان کم یک بخش بزرگ یا جریان بزرگ را کنترل می‌کند. همچنین گفته شد این بخش یک کلید الکترومغناطیسی است. اما فیوزها وظایف دیگری دارند و برای محافظت از سیم‌ها به کار می‌روند. در صورتی که جریان زیادی به یک بخش سرازیر شود فیوز با قطع کردن پل ارتباطی موجب قطع جریان شده و از سوختن آن وسیله در اتومبیل جلوگیری می‌کند. به بیان بهتر فیوز با قطع جریان از سیم‌ها و وسایل دیگر در ماشین مانع از خرابی آن‌ها می‌شود.

در خیلی از اتومبیل‌ها دو جعبه فیوز وجود دارد که یکی از آن‌ها در موتور است و وظیفه آن محافظت از فن های رادیاتور، پمپ ترمز ضدقفل و ECU است. جعبه فیوز دیگر درون داشبورد قرار گرفته است و از بخش‌های مربوط به سوئیچ ها و وسایل داخل کابین محافظت می‌کند.

ذغال دینام :

کار ذغال دینام جمع آوری برق از روی کلکتور است .

نشانه های خرابی زغال دینام

1- اتصالات شل یا قطع شده

در صورتی که اتصالات شل یا قطع شده باشند ، باید همه موارد مربوط به دینام را چک کنید . ممکن است تسمه ها مشکلی نداشته باشند و هیچ مورد آشکار دیگری هم دیده نشود ولی باتری خوابیده باشد . در این صورت دینام برق تولید می کند ولی برق تولید شده جایی نمی رود . جریان برقی دینام تولید می کند توسط سیم های بلند و کوتاه منتقل می شود . اگر این قسمت حیاتی درست کار نکند ، برقی که دینام تولید می کند ، نمی تواند مورد استفاده قرار بگیرد .

2- خوابیدن باتری

اگر دینام مشکلی نداشته باشد ، روشن نشدن خودرو علامتی است از این که مشکلی در سیستم استارت خودرو شما به وجود خواهد آمد . وقتی سوئیچ را می چرخانید ، صدای تلق تلق به گوش خواهد رسید ولی هیج اتفاقی نمی افتد . بعد از مدتی ، حتی همان صدا هم قطع می شود . باتری را می تولن با استفاده از اهم متر تست کنید . بیشتر تعمیر گاه ها ابزار هایی برای تست کردن وضعیت و ظرفیت شارژ باتری ها دارند .

3- بینایی ، شنوایی ، بویایی

بینایی : بیشتر مکانیک ها می گویند وقتی مشتری هایشان با مشکلات مربوط به دینام مواجه می شوند ، کاپوت را بالا می زنند تا ببینند آیا تسمه ای در رفته است ، دسته موتور پاره شده یا قسمتی از موتور از کار افتاده است یا خیر .

شنوایی : بیشتر راننده ها نی گویند قبل از این که مشخص شود دینام مشکلی پیدا کرده است یا خیر ، صدای غرغر یا جیغ به گوش می رسد . دینام به وسیله تسمه ای به حرکت در می آید که به فولی سر میل لنگ متصل است .

بویایی : بوی سیم یا لاستیک سوخته ، اغلب مربوط به وجود مشکل در دینام می شود . اگر فولی دینام تراز نباشد و یا نتواند آزادانه بچرخد ، تسمه اصطلاک بیشتری پیدا می کند و باعث می شود بوی لاستیک بلند شده و به مشام شما برسد .

4- چراغ هشدار دهنده

روی صفحه کیلو متر بیشتر خودرو هایی که در دهه اخیر ساخته شده اند ، یک چراغ هشدار دهنده وجود دارد که روشن شدن آن نشان دهنده وجود مشکل در دینام است . اگر دینام با حداکثر توانش کار نکند یا ولتاژ بیش از حد از آن خواسته شود ، ممکن است میزان ولتاژ از محدوده تعیین شده بالا تر یا پایین تر برود و منجر به روشن شدن چراغ شود .

5- چراغ های کم نور

از آن جایی که دینام نیاز های برقی خودرو را تامین می کند ، وقتی کارایی آن پایین بیاید ، دستگاه های برقی هم خوب کار خواهند کرد . در این صورت ممکن است چراغ های جلو و چراغ های روی داشبورد کم نور و یا به شدت پر نور شود.

چند پیشنهاد برای پیشگیری از خرابی زغال دینام خودرو

1- فشار دادن پدال گاز و بالا بردن دور موتور تا حدودی 2000 دور در دقیقه در مدت زمان توقف طولانی .

2- خودداری از روشن کردن چراغ ها در زمان های غیر ضرور

3- بازدید مرتب وضعیت شل یا سفت بودن تسمه دینام

4- قرار دادن دور فن کولر در پایین ترین درجه

5- استفاده از باطری هایی که دارای ظرفیت بیشتر هستند .

عوامل زیادی در خرابی یا سوختن زغال دینام تاثیر می گذارد که این عوامل شامل موارد زیر می باشد :

وسایل برقی که با حداکثر ظرفیت خود کار می کنند موجب می شود ذخیره برق باطری به مصرف برسد و این کمبود برق با دینام جبران خواهد شد .

گرمی هوا موجب بالا رفتن درجه حرارت موتور و به مدار آمدن دور فن ثانویه با حداکثر دور می شود . همچنین استفاده از کولر خودرو و قرار دادن دور فن کولر در دور حداکثر و ترافیم سنگین شهر ها موجب کاهش سرعت خودرو و کاهش دور موتور می شود و در نتیجه باعث بیشتر شدن قدرت تولید برق دینام پایین خواهد آمد و به موتور آسیب بسیار جدی وارد می کند .

موارد خرابی زغال دینام شامل موارد زیر می باشد :

1- سوختن سیم پیچ داخلی دینام که در این صورت نیاز به تعویض کل دینام است .

2- خراب شدن آفتامات دینام که تنظیم کننده برق آن است و در صورت خرابی دینام از کار می افتد .

3- از بین رفتن زغال دینام که با تعویض آن مجددا به کار می افتد .

عوامل پبشگیری از خرابی زغال دینام

1- از روشن کردن چراغ ها در زمان های غیر ضرور خودداری کنید .

2- وضعیت شل با سفت بودن تسمه دینام باید به صورت منظم چک شود و در صورت بودن مشکلی آن را رفع کند .

3- دور فن کولر را پایین ترین درجه بگذارید .

4- از باتری که دارای ظرفیت بیشتر است استفاده کنید .

5- در صورتی که مدت زمات توقف طولانی بود ، دور موتور خود را روی 2000 ببرید .

تسمه دینام چیست ؟

اگر درب محفظه موتور یا همان کاپوت خودرو بالا زده ، در قسمت جلویی موتور ، می فهمید وظیفه آن چگونه است . امکان دارد در هر ماشین از چند تسمه استفاده شود . معمولا در اکثر خودرو ها تعداد تسمه هایی که در قسمت جلویی خودرو تعبیه شده اند بیش از دو مور نیست که یکی از آن ها برای چرخاندن دینام و دیگر برای چرخاندن کمپرسور تهیه  هوا ، فرمان هیدرولیک و واتر پمپ می باشد .

این تسمه ها با اولین استارت و همگام با روشن شدن خودرو شروع به چرخش نموده و قطعاتی که به آن ها متصل شده اند را به حرکت وادار می کند . تسمه پروانه که می تواند از تسمه دینام جدا باشد یا به همراه آن باشد ،  باعث به حرکت در آوردن پروانه خودرو در قسمت جلویی و سایر قطعاتی که گفته شد ، به کار می رود .

تسمه دینام باعث به حرکت در آمدن دینام خودرو و تبدیل نیروی حرکتی موتور به نیروی الکتریکی می شود که در نهایت این نیرو به باتری انتقال پیدا کرده و سبب شارژ شدن آن می شود .

قطعات زغال دینام

1- جا ذغالی و دغال ها

در دینام های جریان مستقیم برق خروجی دینام ها از زغال ها عبور می کرد چون جریان زیادی از آن ها عبور می کند معمولا زغال آن ها بزرگ می باشد ولی در الترناتور جریان زیادی از زغال ها نمی گذارد و به همین خاطر زغال های زیاد بزرگ نمی باشند .

2- پولی و پنکه

مانند دینام های جریان مستقیم قسمتی از محور روتور از پوسته جلوئی النرناتور بیرون است روی این قسمت یک پولی و پنکه قرار دارد که هر دو آن ها توسط یک خار بع محور روتور متصل می شوند جلوی آن ها یک مهره بسته می شود و تسمه روی این پولی قرار گرفته است .

3- پوسته دینام های الترناتور

الترناتور از دو پوسته جدا از هم تشکیل شده است که معمولا از جنس آلومینیوم می باشند بدنه فلزی استاتور ما بین این دو پوسته قرار گرفته و توسط چند پیچ دو پوسته روی یک دیگر محکم می شود /

4- روتور

مجموعه ای است که وظیفه تولید حوزه مغناطیسی را در الترناتور به عهده دارد . زوتور از یک محور تشکیل شده که جلوی آن دارای رزوه برای بستن و نگهدار آن قیمت می باشد .

5- استاتور

استاتور مجموعه ای است که سیم پیچی می باشد که در اثر برخورد به حوزه آن جریان الکتریسته به وجود می آید این سیم پیچی ها دور روتور می باشد و از حوزه مغناطیسی محافظت می کند .

چند نوع زغال دینام وجود دارد ؟

1- دو ذغال که با آفتامات سه قرقره عمل می کند .

2- سه ذغال که با آفتامات یک قرقره عمل می کند .

نسل جدیدی از این قطعه با نام آلترتانور شناخته می شود که بر عکس مدل های قدیمی تر قادر است در دور کند موتور که اتومبیل درجا کار می کند نیز انرژی مورد نیاز برای آن را تامین می کند .

علائم خرابی تسمه زغال دینام در اتومبیل

1- مشکل باطری خودرو : اگر در ابتدای صبح با مشکل خوابیدن باطری رو به رو شدید دو احتمال قوی در این مورد وجود دارد اولا اینکه عمل باطری به پایان رسیده است و دوم اینکه این قطعه دچار مشکل شده است .

2- کم نور شدن چراغ ها : کاهش نور چراغ به معنی ندم برق رسانی صحیح به آن است که نیاز به بررسی دینام دارد .

3- صدا ها و بو های غیر عادی : صدای عجیب از اتومبیل می تواند نشانه ای از خرابی این قطعه باشد . به علاوه رسیدن بوهای عجیب به مشام نیز از عوارض سوختن بالشتک ها یا زغال های آن است .

4- هشدار دینام : در اتومبیل های پیشرفته در صفحه کیلو متر خودرو چراغی به منظور هشدار تعبیه شده است و در صورت اختلال در عملکرد این قطعه چراغ روشن می شود و همچنین ممکن است رادیو بخش ، چراغ های خودرو و یا برف پاکن ، چراغ اخطار دینام روشن شود .

مهم ترین عواملی که باعث خرابی زغال دینام می شود ، چیست ؟

1- سوختن سیم پیچ و بالشتک ها : این مشکل به علت استفاده زیاد از دینام رخ داده و نیاز است که این قطعات تعویض شود .

2- آفتامات : این قطعه وظیفه کنترل نوسانات آن را بر عهده دارد ، و مشکل در آن موجب بالا رفتن تعداد نوسانات شده و ممکن است عملکرد آن را خراب کند .

3- مشکل تسمه دینام : شل و یا سفت بودن بیش از اندازه تسمه و یا پوسیدگی آن عامل خرابی این قطعه می شود .

4- از بین رفتن زغال : در اثر استفاده بیش از اندازه از زغال و یا دمای بالای آن این قطعه از دینام تخریب شده و نیاز به تعویض دارد .

نحوه عملکرد زغال دینام در خودرو

دینام که یک موتور الکتریکی در خودرو می باشد که با استفاده از حرکت میل لنگ موتور خودرو در زمان روشن بودن اتومبیل با استفاده از سیم پیچ الکتریکی و میدان مغناطیسی پوسته زغال دینام در حول محور خود محور می چرخشد . اگر زغال دینام خراب شود به دینام و تسمه دینام آسیب جدی وارد می شود . بهتر است زمانی که زغال دینام خراب شد آن را سریعا عوض کنید .

مهره روغن :

فشنگی روغن یا همان سنسور فشار روغن، معمولا در نزدیکی فیلتر روغن قرار می‌گیرد و در مسیر یکی از مجراهای روانکاری پیشرانه است تا روغن با ورود به این قطعه و تغییر و تحولاتی که در آن انجام می‌شود، میزان فشار کاری خود را به نمایشگر مربوطه ارسال کند. کاهش و یا افزایش بی‌دلیل این فشار و یا روشن‌شدن چراغ روغن، می‌تواند از عوامل زیادی مثل کثیفی فیلتر، کاهش سطح روغن، خرابی سنسور، ایراد در اویل پمپ و...‌ باشد که با قرار‌گرفتن در وضعیت اخطار باید به سرعت پیشرانه را خاموش کرده و به دنبال علت آن باشیم.

با روشن شدن چراغ روغن و یا افتادن فشار و یا حتی افزایش بی سابقه فشار روغن در نمایشگر‌های درجه‌ای، باید سریعا خودرو را متوقف کرده و به بررسی بروز این عیب پرداخت.

روغن از سوراخ فشنگی بالا می‌رود و چون فشار بالایی دارد، دیافراگم داخل فشنگی را به بالا حرکت می‌دهد، با حرکت دیافراگم، پلاتین‌های اتصال‌دهنده از هم دور می‌شوند و در نتیجه جریان برق این قطعه قطع خواهد شد. اما با کاهش فشار روغن و در پی آن پایین‌آمدن دیافراگم داخل فشنگی، دو پلاتین درون آن با هم اتصال برقرار کرده و در نتیجه جریان برقرار شده و چراغ روغن روشن خواهد شد.

با بالا آمدن روغن و حرکت دیافراگم رو به بالا، پلاتین‌های برقرار کننده جریان از هم دور شده و چراغ خاموش خواهد شد. به محض کاهش فشار روغن که می‌تواند ناشی از یکی از عوامل گفته شده باشد، دیافراگم به پایین آمده و در نتیجه اتصال دو پلاتین برقرار می‌شود و چراغ اخطار روغن روشن خواهد شد.

در برخی خودرو‌ها خصوصا انواع قدیمی، نمایشگر فشار روغن که به گِیج روغن نیز نامیده می‌شود، از نوع عقربه‌ای است. نوع عقربه‌ای نیز می‌تواند به دو صورت الکتریکی و یا مکانیکی باشد که هر‌کدام ویژگی‌ها و خواص مثبت و منفی خود را دارند. در نوع مکانیکی، روغن از طریق یک اتصال از روی بدنه و بلوک موتور به کمک یک لوله فلزی که معمولا از جنس آلومینیوم و یا مس است و یا لوله‌ای پلاستیکی به سمت گیج فرستاده می‌شود که این روغن، درون گیج روغن وارد یک بخش بسته می‌شود و با فشار به صفحه مقابل، آن را به جلو می‌راند. این صفحه مستقیما به عقربه نمایشگر متصل است و با افزایش و یا کاهش فشار روغن و در نتیجه تغییر در وضعیت صفحه متصل به عقربه، عقربه حرکت کرده و در نتیجه میزان فشار روغن از روی گیج به اطلاع راننده خواهد رسید. در این نوع نمایشگر باید مراقب سلامت لوله روغن باشیم چراکه خرابی آن هم منجر به پایین‌آمدن دقت کاری می‌شود و هم سوراخ‌شدن این لوله باعث نشتی روغن و آلودگی و سپس کاهش سطح روغن موتور و بروز مشکلات دیگری خواهد شد. ضمن اینکه این مدل نمایشگر محدودیت‌هایی در استفاده و جانمایی در داشبورد و مجموعه نمایشگر و... خواهد داشت.

خروجی روغن در یکی از مسیر‌های عبور روغن ‌روی بدنه موتور، از طریق لوله فلزی و یا پلاستیکی به سمت نمایشگر و درجه فرستاده می‌شود. در این قطعه، روغن در یک فضای بسته به صفحه فنری شکل موجود در درجه نمایشگر فشار آورده و عقربه متناسب با فشار روغن جابه‌جا می‌شود و از این طریق راننده وضعیت فشار این روانکار حیاتی موتور را می‌تواند کنترل کند.

 اما در نوع برقی با نمایشگر عقربه‌ای، روغن همانند مدل چراغ‌دار، وارد یک فشنگی یا همان سنسور فشار روغن شده و دیافراگم داخل فشنگی را حرکت می‌دهد. در بالای دیافراگم یک صفحه سیم‌پیچ قرار دارد که یک لغزنده روی آن حرکت می‌کند و بسته به اینکه در کدام نقطه از سیم‌پیچ قرار بگیرد، مقاومت نهایی خروجی از سیم، متفاوت خواهد بود. لغزنده با حرکت دیافراگم، روی صفحه سیم‌پیچ جابه‌جا می‌شود و مقاومت تغییر خواهد کرد. از این رو، عقربه نیز در داخل نمایشگر با تغییر در مقاومت، جابه‌جا می‌شود و به این ترتیب راننده می‌تواند از میزان فشار روغن درون موتور مطلع شود.

در نمایشگر‌های درجه‌ای برقی، روغن مثل فشنگی‌های چراغ دار، دیافراگم داخل فشنگی را جابه‌جا می‌کند و با جابه‌جایی دیافراگم، لغزنده ‌ روی صفحه سیم پیچ شده جابه‌جا می‌شود. در نتیجه با جابه‌جایی این لغزنده، مقاومت نهایی خروجی تغییر خواهد کرد و از این رو، عقربه نیز در داخل نمایشگر تغییر وضعیت داده و جابه‌جا می‌شود.

 

فشنگی آب :

سنسور دمای آب ( به انگلیسی Coolant Temperature Sensor) یکی از حسگرهای خودرو است که برای نظارت بر دمای مایع خنک کننده موتور استفاده می شود. فشنگی آب نامی است که توسط تعمیرکاران به این قطعه اطلاق می شود. این سنسور نقش مهمی در عملکرد موتور خودرو دارد و فقدان یا خرابی آن باعث اختلالاتی در کارکرد موتور می شود.

اساس کار فشنگی آب خودرو را باید در علم فیزیک جستجو کرد؛ جایی که به کمک اصول مقاومت الکتریکی اطلاعاتی درباره دمای مایع خنک کننده موتور به ECU ارسال می شود. در واقع این نوع مقاومت به کار رفته در این سنسور به نحوی است که با قرار گرفتن در معرض حرارت مقاومت آن کاهش پیدا می کند. این سنسور در ابتدا مقداری ولتاژ را از خودرو دریافت می کند و در مقابل در زمانی که دمای خودرو تغییر می کند مقاومت به کار رفته در سنسور نیز تغییر می کند. حال سنسور وارد عمل شده و این تغییرات را به کامپیوتر مرکزی خودرو ارسال می کند تا ECU تصمیم بگیرد. ECU با اطلاع پیدا کردن از دمای آب موتور دور فن را تعیین می کند و همچنین بر اساس سرد یا گرم بودن موتور معین می کند چه میزان بنزین توسط سوزن انژکتور پاشش شود.

نحوه عملکرد فشنگی آب رادیاتور چگونه است

فشنگی آب رادیاتور درواقع با مقاومت معکوس در برابر دمای آب موجب تعادل دما در موتور می شود. زمانی که دمای پیرامون آن کاهش یابد مقاومت آن بیشتر می شود و با افزایش دما مقاومت آن کاهش پیدا می کند و در دمای حدود ۹۷ درجه از خود هیچ مقاومتی نشان نداده و موجب راه اندازی فن ماشین می گردد. تمام این اطلاعات از طریق جریانات فشنگی آب به آمپر منتقل شده و به راننده اطلاع می دهد که ماشین داغ کرده است و فن در حال خنک سازی است. درواقع این حس گر بر اساس میزان مقاومت خود، ولتاژی را به ECU ماشین منتقل می کند که بیانگر دمایی خاص است. در این هنگام ECU نیز تشخیص می دهد تا در چه زمانی فن تند و کند ماشین شروع به فعالیت کند.

علائم خرابی فشنگی آب

خراب شدن فشنگی خودرو علائم متفاوتی دارد که باید از طریق مشاهده مشکلات زیر اقدام به تست فشنگی آب نمایید و از سالم بودن آن مطمئن شوید.

  • زمانی که متوجه شدید دمای آب نمایش داده نمی شود
  • در زمان بررسی کردن آمپر با دیاگ عدد متفاوتی نسبت به عدد مشخص شده در نمایشگر نشان داده می شود
  • مصرف خودروی شما افزایش پیدا کرده است و از آن دود بلند می شود
  • خودرو مخصوصاً در هوای سرد، به راحتی روشن نمی شود
  • خودرو داغ می کند و فن دیر روشن می شود

به علاوه زمانی که سوکت فشنگی آب سولفاته شده باشد و یا میزان آب رادیاتور موجود در ماشین کم شود و از طرفی سیستم خنک کننده هواگیری شده باشد، دمای آمپر درست نمایش داده نمی شود.

به علاوه از دیگر علائم خرابی فشنگی آب علت یک سره کار کردن فن ماشین و نیز جدا شدن سوکت فشنگی است که معمولاً به دلیل جوش آوردن ماشین اتفاق می افتد.

دلایل خرابی فشنگی آب

فشنگی آب ممکن است به دلایل متفاوتی خراب شود. سوختن فشنگی و بروز اختلالاتی همانند قطع شدن اتصالات و سیم ها، همچنین ایجاد رسوب و زنگ زدگی بر روی حس گر و یا قطع سوکت و عدم برقراری برق می تواند موجب از کار افتادن عملکرد فشنگی آب شود.

نحوه تعویض فشنگی آب

قبل از هر چیز و زمانی که علائم خرابی فشنگی آب را مشاهده کردید، باید بدانید که در هنگام تعویض فشنگی آب ماشین باید سرد باشد. این فشنگی ها معمولاً پشت سر سیلندر و سمتی که باتری ماشین قرار گرفته، واقع شده اند. برای تعویض باید ابتدا خرطومی هواکش را باز کرده و باتری را جدا کنید. سپس سوکت های فشنگی را جدا نموده و به وسیله آچار فشنگی را باز کنید و فشنگی جدید را جایگزین نمایید.

سوکت :

تمام قطعات قابل تعویض یک خودرو که باید توسط سیم‌های متعدد به یکدیگر و به موتور متصل شوند توسط انواع مختلف سوکت خودرو با یکدیگر ارتباط دارند. سوکت‌ها قطعاتی هستند که قطع و وصل آنها به آسانی صورت می‌گیرد بنابراین نقش انواع سوکت خودرو در تسهیل فرایند تعمیر و تعویض قطعات خودرو بسیار حیاتی است..

وقتی در بخشی از عملکرد خودرو اختلال ایجاد می‌شود پیش از تعویض قطعه اصلی با قطع سوکت‌های مربوطه می‌توانیم به بررسی جزئی بپردازیم. گاهی اوقات قطعه اصلی خودرو مشکلی ندارد و مشکل در اتصال آن به سایر بخش‌ها است. حتّی در بسیاری از موارد مشکل تنها با تعویض سوکت مربوطه حل خواهد شد.به همین دلیل استفاده از سوکت‌های اصل و با کیفیت از بروز مشکلات فراوانی برای خودرو پیشگیری خواهد کرد.

ویژگی سوکت خودرو مرغوب

در هر سوکت یا کانکتور می‌توان تا صد رشته سیم جای داد. به ازای تعداد سیم‌های موجود در هر سوکت، در آن از پین‌ها استفاده می‌شود که نقش برقراری جریان الکتریکی را بر عهده دارند. سوکت‌ها اشکال متفاوت و متنوعی دارند. مهم‌ترین ویژگی یک سوکت، ایجاد جریان الکتریکی و قابلیت قطع و وصل آسان است. در همین راستا طراحی یک سوکت باید با دقّت و ظرافت زیادی انجام شود زیرا در غیر این صورت، قطع و وصل سوکت به آسانی امکان‌پذیر نخواهد بود. تفاوت سوکت اصل یا مرغوب با یک سوکت تقلبی یا نامرغوب نیز در همین زمینه به آسانی قابل تشخیص است.

یک سوکت خوب باید علاوه بر این که وظیفه خود را در برقراری اتصال الکتریکی به خوبی انجام دهد از ویژگی‌هایی نظیر ضد آب و ضد زنگ بودن نیز برخوردار باشد. استفاده از سوکت‌های نامرغوب می‌تواند منجر به صدمات شدید به خودرو شود.

اجزای سوکت خودرو

یک سوکت یا کانکتور اجزای زیادی ندارد ولی همین اجزای به ظاهر ساده اگر از طراحی مناسب و کیفیت مرغوبی برخوردار نباشند عملکرد سوکت دچار اختلال می‌شود. به طور کلی هر سوکت از سه بخش تشکیل شده است:

  1. پوسته سوکت

پوسته سوکت در واقع قالب اصلی سوکت است که تمام اجزا درون آن قرار می‌گیرند. طراحی پوسته سوکت از اهمّیّت بالایی برخوردار است و باید در نهایت دقّت و ظرافت انجام شود چرا که اتصال دو سر نری و مادگی سوکت در این بخش صورت می‌گیرد. در این پوسته سوراخ‌هایی برای قرارگرفتن پین‌ها و خارهایی برای قفل کردن پین‌ها تعبیه می‌شود. برای نگهداری واشرهای آب‌بندی نیز باید شیارهایی در پوسته سوکت ایجاد شود.

  • پین‌ها

پین‌ها به گونه‌ای طراحی می‌شوند که یک سر آنها به سر لخت سیم و سر دیگر آنها به قسمت عایق سیم متصل گردد تا سیم به آسانی از پین جدا نشود. از سوی دیگر با فشار کمی بین پین‌ها اتصال برقرار شده و جریان الکتریسیته از طریق آنها انتقال می‌یابد.

  • نگهدارنده پین

این بخش از سوکت از پلاستیک مرغوب تهیه شده و برای نگهداری پین‌ها به کار می‌رود و از جداشدن و خروج پین‌ها جلوگیری می‌نماید.

  • واشر آب‌بندی

روشن است که این قطعه برای جلوگیری از ورود آب به سوکت طراحی شده و اگر از کیفیت مناسبی برخوردار نباشد سوکت مربوطه ضد آب نبوده و خیلی زود آسیب می‌بیند.

دوشاخه استارت :

دوشاخه استارت یا شیر استارتر، یک رله برقی قدرت‌مند است که جریان برق بین باتری و موتور استارت را کنترل می‌کند. این قطعه معمولا به‌وسیله یک اتصال کوچک به سیم کنترل استارت مرتبط شده است و دوشاخه یا ترمینال بزرگ دارد. یکی از این ترمینال‌ها، برای اتصال به کابل باتری است و دیگری نیز وظیفه تغذیه موتور استارت را برعهده دارد. ترمینال دوم دوشاخه استارت به وسیله سیم ضخیمی به موتور استارت متصل شده که به‌راحتی قابل شناسایی است. 

هنگامی که راننده سوییچ را به حرکت در می‌آورد یا دکمه استارت را فشار می‌دهد، شیر برقی استارتر یا همان دوشاخه استارت جریان برق باتری را به کنترل خود درمی‌آورد و آن را به‌صورت مستقیم به موتور استارت می‌فرستد؛ به همین دلیل است که هنگام استارت‌زدن وقفه‌ای کوتاه در فعالیت سیستم پخش یا ساعت آنالوگ و چراغ‌های خودرو به وجود می‌آید.

هم‌زمان با انتقال ولتاژ باتری به موتور استارت، شیر استارتر دنده استارت را به جلو هل می‌دهد تا آن را چرخ دنده‌های موتور در تماس قرار دهد. چرخ دنده به میل‌لنگ موتور متصل است؛ موتور استارت با استفاده از برق باتری می‌چرخد و میل‌لنگ موتور را به حرکت در می‌آورد. این حرکت، موجب روشن‌شدن موتور درون‌سوز می‌شود و به محض روشن‌شدن موتور، سیستم استارت غیرفعال می‌شود. یکی از رایج‌ترین مشکلات استارت که موجب ضعف آن می‌شود، عدم اتصال صحیح کابل‌های باتری است. بنابراین اگر خودرو در استارت‌زدن مشکل دارد، نخست باید نسبت به چک‌کردن کابل‌ها و اتصالات باتری اقدام کنید.

نکات سیستم استارت در خودروهای اتوماتیک

عالیت سیستم استارت در خودروهای اتوماتیک، اندکی با خودروهای دنده‌ای تفاوت دارد. به دلایل ایمنی، استارت‌زدن خودروهای اتوماتیک تنها در حالتی امکان‌پذیر است که گیربکس در وضعیت پارک یا خلاص باشد. در خودروهای مجهز به گیربکس دنده‌ای نیز توصیه می‌شود هنگام استارت‌زدن پدال کلاچ را فشار دهید؛ چراکه این کار موجب می‌شود فشار کمتری بر سیستم استارت و سایر قطعات خودرو وارد شود.

در خودروهای مجهز به گیربکس اتوماتیک، یک سوییچ روی برد گیربکس وجود دارد که فعالیت گیربکس و استارت را کنترل می‌کند. این سوییچ به طور دائم وضعیت گیربکس را تحت پایش قرار می‌دهد و زمانی که گیربکس در وضعیت پارک یا خلاص باشد، با صدور فرمانی اجازه استارت‌زدن را می‌دهد.

مالکان خودروهای اتوماتیک به‌خصوص خودروهای کارکرده و قدیمی، ممکن است با مشکل استارت زدن هنگامی که خودرو در وضعیت پارک قرار دارد، مواجه شوند. این وضعیت به دلیل خوردگی و زنگ‌زدگی قطعات و کابل‌های اتصال پیش می‌آید. بنابراین، ضروری است هنگام انجام سرویس مربوط به گیربکس‌های اتوماتیک، قطعات زنگ‌زده را تعویض و سایر قسمت‌ها را به‌خوبی روغن‌کاری کنید تا از عملکرد صحیح و بی‌نقص گیربکس اتوماتیک اطمینان حاصل شود.

نقش دوشاخه استارت در خرابی استارت خودرو

شاید شنیدن این نکته برای شما جالب باشد که اگر هنگامی که سوییچ را می‌چرخانید یا دکمه استارت را فشار می‌دهید با سکوت مواجه ‌شوید، ممکن است این ایراد از دوشاخه استارت ناشی شده باشد.

در کنار مواردی هم‌چون خرابی مغزی استارت، مشکلات موتور استارت و…. که موجب عمل‌نکردن استارت خودرو می‌شوند، در این بین دوشاخه استارت یا شیر استارتر نیز ممکن است دچار خوردگی یا زنگ‌زدگی شود. هم‌چنین اتصالات دوشاخه استارت تحت شرایط مختلف امکان شل‌شدن یا جداشدن را دارند که در این صورت، در کار سیستم استارت وقفه ایجاد خواهد شد. تمیزکردن یا تعویض دوشاخه استارت بهترین راه حل برای این مشکل است.

مع‌بندی 

نظریه سیستم‌ها بیان می‌کند که هر سیستم از تعدادی زیرسیستم تشکیل شده است که عملکرد صحیح هرکدام از آن‌ها، بقای دیگر سیستم‌ها را تضمین خواهد کرد. سیستم استارت خودرو نیز یکی از هزاران سیستم به‌کاررفته در خودروها است که عملکرد صحیح و بی‌نقص آن موجب تداوم حیات خودرو خواهد شد.

تمامی مواردی که در متن ذکر شده‌اند، نکاتی هستند که برای آشنایی با عملکرد دوشاخه استارت لازم است با آن‌ها آشنا شوید. بدیهی است در صورتی که دوشاخه استارت یا هرکدام از اجزای سیستم استارت خودرو به‌خوبی فعالیت نکند، با دردسرهای مختلفی مواجه خواهید شد که نخستین دردسر، خالی‌شدن باتری خودرو بر اثر اتلاف نیرو است.

بلبرینگ

وظیفه اصلی یک بلبرینگ خودرو کم کردن اصطکاک بین دو قطعه و جلوگیری از کشیده شدن دو جسم به یکدیگر است. مدلی از بلبرینگ ها که بلبرینگ شیار عمیق نام دارند و دارای یک شیار دایروی با شعاع برابر با ساچمه هستند. این بلبرینگ ها می توانند بارهای زیادی را تحمل کنند و در موارد بسیار زیادی کاربرد داند و در نوع های یک ردیفه و دو ردیفه عرضه می شوند. شاید ویژگی اصلی بلبرینگ ها سادگی و تفکیک ناپذیری باشد که منجر به کاربرد مناسب آن شده است. بلبرینگ ها گونه ای از چرخ دنده ها و از خانواده یاتاقان ها می باشند که در ابزار های مختلفی که چرخش دارند ، کاربرد زیادی دارند و قادر به تحمل بار های شعاعی و محوری هستند و در قسمت هایی که بار نسبتا کوچک باشد بکار می روند.

در بلبرینگ خودرو ، بارها از لایه خارجی به گوی ها فشار می آورند و از آنجا فشاری به لایه ی داخلی منتقل می شود. همچنین با توجه به شکل هندسی گوی ها، نقطه تماسشان با با لایه های بیرونی و درونی بسیار کم است که منجر به حرکت نرم و راحت گوی ها می شود و از طرف دیگر با توجه به سطح تماس کم گوی ها با لایه ها، در صورت وارد شدن بار و فشار زیاد و بیش از حد ، تغییر شکل و یا حتی خرد شدن گوی ها اتفاق می افتد که در این مواقع می توان از یاتاقان های غلطکی و یا غلطکی مخروطی شکل استفاده نمود. همچنین گونه ای دیگر از بلبرینگ ها وجود دارند به نام بلبرینگ های محوری که مختص سرعت های پایین هستند و قادر به تحمل بارهای محوری شدید نیستند و در لوازمی مانند میز گردان کاربرد زیادی دارند.

بوق :

بوق خودرو یکی از جزئی‌ترین قطعات ماشین است که هدف آن فراهم‌کردن امنیت اتومبیل، سرنشینان و عابرین پیاده است. این امکان به عنوان یک تجهیز ایمنی در انواع وسایل نقلیه استفاده می‌شود تا در هنگام نیاز، مانند یک هشدار جهت اطلاع‌رسانی عمل کند. توجه داشته باشید که در لحظاتی از رانندگی، اهمیت بوق از هر قطعه دیگری در اتومبیل بیشتر می‌شود.

هر چند که متاسفانه، گاهی شاهد استفاده اشتباه رانندگان از بوق ماشین و حتی ایجاد مزاحمت‌های صوتی آزار‌دهنده توسط آن‌ها در سطح شهر هستیم. در واقع می‌توان گفت که استفاده از این قطعه، بیشتر از اینکه یک دانش باشد؛ یک فرهنگ رانندگی است.

کارکرد بوق ماشین به چه صورت است؟

تکنولوژی استفاده‌شده در بوق خودرو، زیاد پیچیده نیست؛ به گونه‌ای که سال‌ها، هیچ تغییر خاصی (حتی برای انواع اتومبیل‌ها لوکس و معمولی) در فناوری آن به وجود نیامده است. این قطعه هشداری در بیشتر محصولات با کمک دکمه موجود کنار دست راننده به یک رله یا مدار(Rely)  یا فیوز متصل می‌شود. رله به عنوان مرکز اصلی جهت اتصال و همگامی کلید بوق، قطب مثبت باتری ماشین و مدار بوق فعالیت می‌کند.

زمانی که شخص به اصطلاح بوق می‌زند، رله برق مورد نیاز را از باطری خودرو گرفته و در مدار انتقال می‌دهد؛ در نهایت صدا از اتومبیل شنیده می‌شود. بله به همین سادگی؛ اما گاهی خرابی یک قطعه یا مشکل برق‌رسانی در آن، ‌همین فرایند ساده را مختل کرده و راننده را دچار دردسر و حتی استرس می‌کند.

عیب یابی و تعمیر بوق خودرو

بوق ممتد و «کار نکردن بوق» دو مشکل اساسی است که در خصوص این قطعه برای اتومبیل به وجود می‌آید و هر دو این ایرادات، نیاز به تعمیر و حتی در صورت لزوم، تعویض دارد. در این چنین شرایطی، پیش از هر کاری، رله را بررسی کنید که آیا برق را به درستی از باتری دریافت می‌کند؟ اگر مشکلی وجود نداشت؛ در قدم بعدی، باید به سراغ کلید بروید که در ادامه درباره آن، توضیح خواهیم داد.

در صورتی که با فشار دادن کلید، رله برق را دریافت و انتقال ندهد؛ سیم‌کشی آن را به دقت بررسی کنید تا دچار قطعی نشده باشد. برای این کار، کابل برق مثبت اهم‌متر را به فیوز و منفی را به بدنه ماشین وصل کنید. اگر برق مثبت و منفی در جریان بود، به احتمال زیاد نیاز به یک بوق جدید دارید؛ در غیر این‌صورت، ایراد از سیم‌کشی آن است.

علت بوق ممتد خودرو چیست؟

اگر بوق خودرو شما به صورت ممتد، شروع به ایجاد سر و صدا کرد؛ به احتمال قوی، کلید یا رله به صورت همزمان یا جداگانه، دچار ایراد شدند. در این شرایطی، اول از همه اگر در محل شلوغی قرار دارید؛ با حفظ آرامش، آن محل را ترک کرده تا اطرافیان خوردو شما اذیت نشوند.

 

سپس جعبه فیوز برق را پیدا کرده و رله را که خود یک فیوز است، جدا کنید. اگر هم نتوانستید رله را پیدا کنید؛ فیوز اصلی را قطع کرده تا بدون سر و صدا، فرایند عیب‌یابی را ادامه دهید.

شما برای تشخیص و تعمیر بوق خودرو در چنین شرایطی، نیاز به یک اهم‌متر یا مولتی‌متر دارید تا اتصالات را بررسی کنید. بیشتر فیوزهای روی جعبه فیوز شبیه هم هستند؛ بنابراین شما می‌توانید رله دیگری که شبیه به فیوز مورد نظر شما است را به صورت موقت جدا کرده و در جایگاه مربوط به رله بوق ماشین قرار دهید؛ اگر صدای ممتد آن قطع شد، پس ایراد از فیوز بوده است. سپس قطعه‌ای که پیش از این از جایگاه دیگری برداشتید را به وضعیت اولیه برگردانید تا مشکلی ایجاد نشود و از فروشگاه لوازم یدکی، تنها یک فیوز جدید خریده و نصب کنید.

در غیر این‌ صورت، دقت کنید که کدام دو سیم فیوز به کلید بوق خودرو وصل است؟ از اهم‌متر استفاده کرده و برق سیم مذکور را چک کنید. کافیست که کلید را فشار دهید، اگر مقادیر روی نمایشگر اهم‌متر تغییر کرد؛ پس کلید سالم است.

اتوماتیک راهنما

این دستگاه کوچک سیلندری شکل، اغلب در صفحه فیوز زیر داشبوررد خودرو قرار دارد. اتومات راهنما معمولا ارزان قیمت است و با اطمینان، مدت زمان زیادی کار می‌کند.

داخل اتومات راهنما، تعدادی اجزای ساده قرار دارند:

۱. اتصال الکتریکی که جریان برق را به سیم هدایت می‌کند

۲. فنر فولادی که کمی خم شده است و به اتصال الکتریکی وصل می‌شود

۳. سیم مقاوم در برابر جریان، که به دور قسمت کوچک‌تر فنر فولادی پیچیده شده است

زمانی که راننده دسته راهنما را رو به پایین فشار می‌دهد، اتومات راهنما به لامپ‌های چراغ راهنما وصل می‌شود و چراغ راهنما شروع به چشمک زدن می‌کند. در این حالت مدار کامل شده و جریان برق اجازه عبور پیدا کرده است. در ابتدا، فنر فولادی با اتصال الکتریکی تماس ندارد؛ بنابراین تنها چیزی که جریان را دریافت می‌کند، مقاومت است. جریان الکتریکی در طول  سیم مقاومت کننده، جریان پیدا می‌کند و قطعه کوچک‌تر فنر فولادی را گرم می‌کند؛ سپس راه خود را به سمت چراغ راهنما ادامه می‌دهد. در این مرحله میزان جریان بسیار کم است، به طوری که چراغ حتی کم‌ترین روشنایی هم ندارد.

در زمانی کمتر از یک ثانیه، قسمت کوچک فنر فولادی به اندازه کافی گرم می‌شود؛ به طوری که منبسط شده و قسمت بزرگ‌تر و انحنادار فنر را صاف می‌کند. این عمل موجب می‌شود که فنر انحنادار به اجبار با اتصال الکتریکی تماس پیدا کند؛ بنابراین جریان برق بدون هیچ ممانعتی از مقاومت به سمت چراغ‌های راهنما جاری می‌شود. زمانی که هیچ جریانی از مقاومت عبور نمی‌کند، فنر به سرعت خنک می‌شود و مجددا به حالت قبل خود بر می‌گردد و باعث قطع مدار می‌شود. این چرخه مجددا شروع می‌شود و قطع و وصل جریان، با سرعتی معادل یک یا دو بار در ثانیه اتفاق می‌افتد. حال نگاهی به مکانیزم پس‌زن چراغ راهنما می‌اندازیم که هنگامی راننده گردش خود را تمام می‌کند، به طور خودکار غیر فعال می‌شود.

چراغ راهنمای با مکانیزم پس‌زنی خودکار

اکثر خودروها مکانیزمی دارند که چراغ راهنما را پس از پایان گردش، خاموش می‌کنند. شما در مسیر مستقیم در حال رانندگی هستید و چراغ راهنمای سمت راست را  روشن می‌کنید. سرعت خود را کم می‌کنید و فرمان را به سمت راست می‌چرخانید. چراغ راهنما هم‌چنان در حال چشمک زدن است. هنگامی که چرخش به پایان رسید و فرمان را به سمت چپ بر می‌گردانید، چراغ راهنما خاموش می‌شود و دسته به وضعیت اولیه خود باز می‌گردد. این عمل چگونه انجام می‌‌‌‌شود؟

روی حلزونی (مارپیچ) فرمان، توپی شکافداری وجود دارد. چهار شکاف با فواصل برابر در اطراف توپی قرار دارند. هنگامی که چراغ راهنما روشن شود، اهرمی پلاستیکی که در داخل سوئیچ چراغ راهنما قرار دارد، وارد مسیر این شکاف‌ها می‌شود. هنگامی که شما دسته راهنما را به سمت بالا می‌برید تا چراغ راهنمای سمت راست را فعال کنید، یک غلتک فنردار داخل شکاف در محفظه سوئیچ قرار می‌گیرد و دسته راهنما را در جای خود نگه می‌دارد. به طور همزمان یک اهرم پلاستیکی در داخل مسیر توپی، ایجاد فشار می‌کند. هنگامی که توپی به گردش خود در جهت ساعتگرد ادامه می‌دهد، شکاف‌ها با اهرم پلاستیکی برخورد می‌کنند و با تکان خوردن باعث دادن اجازه عبور به توپی می‌شوند. وقتی که فرمان دوباره به سمت چپ بچرخد، توپی در خلاف جهت پادساعتگرد خواهد چرخید و اهرم پلاستیکی را در جهت مخالف فشار می‌دهد. این عمل غلتک فنردار را مجبور می‌کند تا از شکاف خارج شده و دسته راهنما به موقعیت میانی خود برگردد.

مهره استپ ترمز

یکی از دیگر مهمترین قطعات مورد استفاده در هر اتومبیلی را استپ موتور شکل داده است. این قطعه شکلی از موتورهای DC می باشد که حرکت آن به صورت گسسته بوده و شما می توانید سیم پیچ های بسیار زیادی را در داخل این قطعه به راحتی مورد مشاهده قرار دهید؛ که با عبور جریان الکتریکی از داخل این سیم ها، سبب حرکت دورانی موتور مذکور می شود.

 

آیا شما نیز به دنبال راهنمای تهیه و نصب باکیفیت ترین و ارزان ترین انواع استپ موتور برای اتومبیل خود هستید؟ آیا می دانید که برای خرید استپ ترمز مورد نیازتان بایستی از کجا اقدام کرد؟ بار دیگر شما را دعوت می نماییم که مطالب درج شده در همین وب سایت را با دقت، مطالعه کرده و از این طریق جامع ترین اطلاعات را به دست آورید.

سیستم ترمز یکی از مهمترین و اصلی ترین قسمت هایی در هر اتومبیلی می باشد که همیشه باید از سالم بودن اجزای مربوط به این سیستم، اطمینان خاطر داشته باشید چرا که در غیر این صورت ممکن است در حین رانندگی، ضررهای مالی و جانی زیادی را تجربه کنید.

یکی از مهمترین و اصلی ترین قطعات مورد استفاده در سیستم ترمز را استپ ترمز شکل داده است که برخی از افراد این قطعه را با اسم میکرو سوئیچ پدال ترمز می شناسند. این قطعه از نظر ابعاد و اندازه بسیار کوچک می باشد ولی در عوض نقش بسیار حیاتی و مهمی را در سیستم ترمز خودرو بازی می کند. شما در هنگام روشن کردن اتومبیل و فشار دادن بر روی پدال ترمز، سریعا چراغ های ترمز عقب خودرو را روشن می کنید که این فرایند توسط همین یک قطعه کوچک صورت می گیرد.

 این قطعه از یک قسمت پلاستیک تشکیل شده است که حساسیت بالایی را در برابر فشار داشته و راننده با فشار دادن بر روی پدال ترمز، این قطعه را فعال می کند. توجه داشته باشید که اتومبیل ها با توجه به برندها و مدل های بسیار متنوع خود، دارای استپ ترمز های گوناگونی نیز هستند و شما می توانید با توجه به نیاز خود و اتومبیلی که در اختیار دارید، اقدام به خرید استپ ترمز مورد نظر خود داشته باشید.

 

در نظر بگیرید که این قطعه زمانی که کروز کنترل اتومبیل فعال است، عمل نخواهد کرد. محل قرارگیری استپ ترمز در زیر پدال ترمز بوده و از دو عدد پایه نیز تشکیل شده است. اگر شما هم قصد خرید و استفاده از بهترین و باکیفیت ترین انواع استپ ترمز را دارید، می توانید چنین فرصت ارزشمند پیش روی خود را مورد توجه قرار دهید. در ادامه مقاله سعی بر آن داریم تا در مورد اجزای تشکیل دهنده استپ موتور و راهنمای خرید این قطعات از فروشگاه لوازم یدکی ما، توضیحات بیشتری را به حضورتان ارائه دهیم. با ما همراه باشید.

استپ موتور چیست؟

یکی از دیگر مهمترین و ضروری ترین قطعات و تجهیزات مورد استفاده در هر اتومبیلی را استپ موتور شکل داده است. این قطعه شکلی از موتورهای DC می باشد که حرکت آن به صورت گسسته بوده و شما می توانید سیم پیچ های بسیار زیادی را در داخل این قطعه به راحتی مورد مشاهده قرار دهید؛ که با عبور جریان الکتریکی از داخل این سیم ها، سبب حرکت دورانی موتور مذکور می شود.

امروزه شما می توانید استپ موتور های بسیار متنوعی را در ابعاد گوناگون مورد مشاهده قرار دهید که هر یک از آنها از لحاظ مشخصات الکتریکی با یکدیگر متفاوت بوده و شما هم می توانید با توجه به قطعه مورد نیاز خود، بهترین آنها را تهیه و آن را استفاده کنید.

توجه داشته باشید که عملکرد این قطعه به مدار درایور بسیار بستگی دارد و اگر این قطعه نتواند عملکرد و وظیفه ی خود را به درستی انجام دهد، در این صورت ممکن است اتومبیل شما کارایی مناسبی را از خود نداشته باشد. از مهمترین نشانه های مربوط به خرابی این قطعه، می توان به افزایش میزان گاز اتومبیل اشاره کرد، بدین صورت که اتومبیل شما بدون اینکه فشاری بر روی پدال گاز داشته باشید، سرعت را عدد بالایی نشان خواهد داشت.

اجزای تشکیل دهنده استپ موتور

استپ موتور از قسمت ها و اجزای بسیار متفاوتی تشکیل یافته است که بروز حتی کوچکترین آسیب یا مشکل در یکی از این اجزا، ممکن است کارایی مربوط به این قطعه را با مشکل روی به روی سازد. از مهمترین و اصلی ترین اجزا و قسمت های تشکیل دهنده ی استپ موتور می توان به موارد زیر اشاره کرد:

-         استاتور: استاتور به همان بخشی اطلاق می گردد که تعداد بسیار زیادی از سیم پیچ ها در آنجا با یکدیگر گره خورده اند. عبور جریان الکتریکی از داخل این قطعه سبب فعال شده استپ خواهد شد.

-         روتور: این قطعه نیز از طبقات بسیار متعددی تشکیل شده است که تعداد طبقات مربوط به آن با توجه به گشتاور اتومبیل مشخص می شود.

-         قاب: عمر مفید مربوط به استپ موتور بسیار بالا می باشد چرا که شما می توانید در هر دو طرف آن، بلبرینگ هایی را مشاهده کنید که سبب بهبود کارایی مربوط به این قطعه شده اند.

 

بوش :

در قسمت‌های مختلفی از خودرو، این نام را شنیده‌اید. آنها در قسمت‌های مختلف خودرو، وظایف و انواع مختلفی دارند. برای مثال، نوعی از آن در سیلندر استفاده می‌شود که به آن بوش طبق گفته می‌شود هم از لحاظ کارکردی و هم از لحاظ ظاهری، تفاوت دارد. همچنین، بوش اکسل خودرو را داریم که در قسمت عقبی خودرو، وظیفه‌ای مشابه Control Arm دارد.   

بوش طبق، قطعه‌ای مانند سیبک است که برای اتصال قطعات مختلف این سیستم استفاده خواهد شد؛ اما تفاوت عمده بین سیبک و بوش، در این است که سیبک‌ها در جهت‌های مختلف قادر به حرکت هستند؛ اما بوش فقط می‌تواند در یک جهت حرکت کند. کاربرد اصلی استفاده از آنها، به‌عنوان نویزگیر برای حذف سروصدا در حین حرکت، حذف لرزش‌ها و تحمل مقداری از ضربات وارده به سیستم تعلیق خودرو به جهت خاصیت لاستیکی این قطعه است. لازم است به این نکته اشاره کنیم که یکی علائم خرابی Control Arm، ایجاد سروصدا و لرزش است که نشان می‌دهد این قطعه،  وظیفه خود را به‌درستی انجام نمی‌دهد.

این قطعات در مواردی نیز به‌عنوان محور عمل می‌کنند و اتصال دو قطعه را به یکدیگر ممکن می‌سازند که مثال واقعی آن را می‌توان مفصل‌های بدن دانست. نتیجه این گونه اتصالات در خودرو، امکان حرکت با وجود اتصال به شاسی و با منتقل‌کردن کم‌ترین ضربه خواهد بود.

علائم خرابی بوش طبق

در ادامه قصد داریم علائم خرابی بوش طبق را بررسی کنیم تا با دیدن این علائم پی به خرابی آن پی ببرید و از بروز مشکلات اساسی‌تر خودداری کنید.

  • با توجه به این‌که Control Arm وسیله اتصال طبق به قطعات دیگر است، افزایش صدا در سمت چرخ‌های جلوی خودرو، می‌تواند نشان‌دهنده خرابی این قطعه یا لق‌شدن آن باشد.
  • صدای تق‌تق هنگام چرخاندن فرمان نیز، می‌تواند از علائم خرابی این قطعه، سیبک یاقطعات متحرک دیگر در سیستم تعلیق و جلوبندی خودرو باشد.
  • لرزش بیش از حد در برخی از قسمت‌ها و انتقال آن به فرمان نیز، یکی از دلایل خرابی این قطعه است.
  • کاهش تعادل خودرو نیز، می‌تواند در برخی از موارد، نشانه خرابی این قطعه یا سیبک باشد. این قطعه در قسمت میل تعادل خودرو، باعث حفظ تعادل آن می‌شود و در صورت خرابی، وظیفه خود را که همان اتصال میل تعادل به سیستم تعلیق است، به‌درستی انجام نخواهد داد؛ بنابراین، خودرو در حرکت یا گاهی در سر پیچ‌ها تعادل مناسب را نخواهد داشت.

چگونه می توان از خرابی بوش‌های طبق جلوگیری کرد؟ 

در واقع، بوش‌های طبق نیز بر اثر حرکت در جای خود، دچار فرسودگی و استهلاک خواهند شد و طبیعی است که پس از مدت زمانی که از عمر مفید آن‌ها سپری شده است، احتیاج به تعویض آن‌ها جهت کارکرد بهینه خودرو خواهید داشت. ناگفته نماند که برخی از رفتارها در حین رانندگی، می‌تواند عمر این قطعه را اندکی کم یا زیاد کند. 

در هنگام رانندگی، از ترمزهای ناگهانی، عبور از ناهمواری‌ها و دست‌انداز‌های خیابان‌ها دوری کنید و با رانندگی آرام‌تر، باعث افزایش عمر سیستم تعلیق خودرو و هم‌چنین بوش‌ طبق شوید.

سرویس‌های دوره‌ای مناسب در قسمت سیستم تعلیق خودرو، می‌تواند عمر دیگر قطعات را نیز افزایش دهد. به بیانی دیگر، می‌توان گفت کارکرد نامطلوب قطعات خراب، روی دیگر قطعات سالم خودرو نیز تاثیرگذار است و از عمر مفید آن‌ها نیز به‌ میزان چشم‌گیری می‌کاهد. با توجه به افزایش قیمت قطعات خودرو، جدی‌گرفتن مسئله سرویس و نگه‌داری خودرو، بسیار منطقی‌تر و اقتصادی‌تر خواهد بود.  

فیوز

فیوز وسیله‌ای حفاظتی است که جهت حفاظت تجهیزات در برابر اضافه جریان ناشی از اضافه بار و یا اتصال کوتاه به کار برده می‌شود. حتما تا به حال پیش برایتان پیش آمده است که فیوز خانه‌تان عمل کرده و یا در اصطلاح عام، پریده است؛ در واقع در این هنگام فیوز از وسایل خانه شما مراقبت نموده است.

در خودرو نیز بسته به مدل و سازنده خودرو، سیستم‌های الکتریکی متعددی (هر چند شاید در مورد خودروهای داخلی، صفت متعدد چندان پسندیده نباشد!) وجود داشته و باید در مقابل‎‌ جریان‌های بیشتر از مقادیر نامی محافظت شوند که این حفاظت نیز بر عهده فیوزها است.

حفاظت مدارات الکتریکی در خودروها بر عهده فیوزها بوده و این قطعات با فدای جان خود مانع از آسیب به تجهیزات الکتریکی می‌شوند.

تجهیزات الکتریکی در خودروها

با توجه به نوع خودرو، سازنده آن و … تجهیزات الکتریکی متنوعی در خودروها وجود داشته و روزبه‌روز نیز بر تعداد این تجهیزات و سیستم‌های الکتریکی افزوده می‌شود. کمپانی‌های سازنده به دنبال افزودن مزیت‌های رقابتی و آپشن‌های جدیدی به محصولات خود هستند که از قضا سیستم‌های الکتریکی، نقش بسیار اساسی در آن‌ها دارند. مهم‌ترین تجهیزات الکتریکی خودروها شامل موارد ذیل است:

  • برف‌پاک‌کن‌ها
  • فن رادیاتور
  • پمپ بنزین
  • کیلومترشمار
  • فندک
  • قفل مرکزی
  • واحد کنترل خودرو (ECU)
  • فلاشر
  • ترمز
  • چراغ‌ها
  • سیستم صوتی
  • بالابر شیشه
  • صندلی‌های برقی
  • آینه‌های تاشو برقی
  • بوق
  • انواع سنسورهای الکتریکی
  • فیوزها انواع مختلفی داشته و به تبع آن نیز دارای مکانیزم عملکردی متفاوتی هستند از همین رو در این بخش از مقاله ” وظیفه فیوز در خودرو چیست؟ ” به توضیح نحوه عملکرد فیوز خواهیم پرداخت. لازم‌به‌ذکر است فیوزهای مورد استفاده در خودروها دارای المان ذوب‌شونده هستند.
  • این فیوزها دارای یک نوار فلزی هستند که در داخل یک محفظه نارسانا به همراه جرقه‌گیر قرار داده می‌شوند. زمانیکه جریان بیش از حد مجاز افزایش می‌یابد این نوار فلزی ذوب شده و در نتیجه مسیر جریان بسته خواهد شد.

انواع فیوزهای مورد استفاده در خودرو

فیوزها دارای تنوع بسیار بالایی هستند ولیکن تنها چند نوع محدود آن در خودروها مورد استفاده قرار می‌گیرند که عبارتند از:

فیوزهای مستطیلی و سرامیکی: فیوزهای سرامیکی، پرکاربردترین نوع فیوز در خودروها هستند. این فیوزها از دو پایه تشکیل شده‌اند که توسط یک سیم ضخیم‌تر هم به هم وصل شده‌اند. چنانچه جریان از مقدار نامی تجاوز نماید، سیم رابط ذوب شده؛ ارتباط بین دو پایه قطع شده و در نتجه مسیر جریان باز خواهد شد.

  • فیوزهای شیشه‌ای: فیوزهای شیشه‌ای از دیگر فیوزهایی هستند که در خودروها مورد استفاده قرار گرفته و اتصال دو سر فیوز با یک سیم نازک انجام می‌گیرد و در صورت عبور جریان بیش از مقدار معمول ذوب می‌گردد.
  • فیوز فلزی: در فیوز فلزی در صورت عبور جریان بیش از مقدار نامی، ارتباط بین دو سر آن قطع شده و مدار در مقابل اضافه جریان محافظت می‌گردد.
  • فیوز شیشه ای نیز نوع دیگری از فیوز خودرو می باشد که اتصال دو سر فیوز در آن با استفاده از سیمی نازک در میان محفظه شیشه ای برقرار شده است که در صورت عبور شدت جریان بالا، سیم مربوطه قطع می گردد.

جعبه فیوز چیست؟

همانطور که از اسم آن نیز مشخص است جعبه فیوز در واقع جعبه‌ای است که تمامی فیوزها در آن نصب شده و سرخط تمامی تجهیزات الکتریکی خودرو از آن تغذیه می‎‌شوند. استفاده از جعبه‌ فیوز، نظم بیشتری به سیم‌کشی در خودرو داده و عیب‌یابی و رفع عیب‌های سیستم‌های الکتریکی را بسیار ساده می‌نماید. فیوزهای مورد استفاده در خودرو با رنگ‌ها و ظرفیت‌های مختلف ساخته و در داخل جعبه‌فیوز تعبیه می‌شوند. بر روی هر یک از این فیوزها عددی نوشته شده است که بیانگر ظرفیت فیوز است.

به عنوان مثال چنانچه به هنگام چک کردن جعبه فیوز، فیوزی با عدد 15 روی آن را مشاهده نمودید این امر بدین معناست که حداکثر جریان قابل تحمل این فیوز برابر با 15 آمپر بوده و چنانچه جریان بیش از این مقدار گردد؛ فیوز عمل نموده و مسیر جریان مدار قطع خواهد شد.

دلایل سوختن فیوزها

به اواخر مقاله ” وظیفه فیوز در خودرو چیست؟ ” نزدیک خواهیم شد. همانطور که عنوان شد عامل سوختن فیوز، عبور جریان بیش از حد از مدار می‌باشد که این جریان در نتیجه دلایل زیر به وجود می‌آید:

  • وجود اتصالی در مدارات
  • افزدون تجهیزات غیراستاندارد به خودرو
  • خرابی دینام
  • اتصال تجهیزات خارجی غیراستاندارد به خودرو ( به عنوان مثال اتصال به فندکی خودرو)

مغزی پمپ بنزین

در هنگامی که کلید پمپ وصل است، پمپ فعالیت کرده و در حال تنظیم کردن فشار مورد نیاز بنزین برای ایجاد احتراق است؛ در این زمان اگر دقت کنید می توانید صدای آن را بشنوید.

نکته : در همه نوع پمپ بنزین های انژکتوری ، در داخل پمپ بنزین یک سوپاپ یکطرفه بکار رفته جلوگیری می کند از برگشت یا خالی شدن مدار سوخت رسانی از بنزین ، و همچنین باعث می شود که سوخت در مدار سوخت رسانی با یک پیش فشار معین ثابت نگه داشته شود تا در موقع استارت زدن ، خودرو براحتی روشن شود .

انواع پمپ بنزین های مورد استفاده در خودروهای انژکتوری :
  1. پمپ بنزین داخل باک
  2. پمپ بنزین بیرون باک

امروزه در اکثر خودروهای انژکتوری به دلیل مزیت فراوانی که پمپ بنز ین های داخل باک دارند از جمله : حذف صدای کار کرد بالا ، ایمنی بهتر و … استفاده می کنند .

عوامل خرابی پمپ بنزین

با اینکه بسیاری از افراد، این نکته را نادیده می گیرند، اما شما فراموش نکنید که نامرغوب و ناخالص بودن سوخت، از جمله عوامل مهم در آسیب دیدن پمپ بنزین هاست.

رانندگی کردن با چراغ بنزین روشن، رفتار بدی است که اگر به آن عادت کرده اید، باید آن را ترک کنید. به خاطر بسپارید که وقتی سطح بنزین داخل باک خیلی پایین است، این قطعه برای ایجاد فشار لازم سوخت، فشار زیادی تحمل می کند. به علاوه، بنزینی که مکش می شود، شامل ذرات و ناخالصی های ته نشین شده در کف باک است. این اتفاق سبب کثیف شدن و گرفتگی سوزن انژکتور می شود. مقدار بنزین نباید کمتر از یک چهارم حجم باک باشد.

نکته: خالی بودن باک به ویژه در مناطق مرطوب، منجر به زنگ زدگی باک می شود. در چنین مناطقی باید باک بنزین خودروی شما، پُر باشد. توربو یدک، مقاله ای در خصوص ارتباط بنزین خودرو با محل زندگی شما دارد که می توانید مطالعه کنید.

نکته: بنزین، خنک و چرب است. این دو ویژگی همچون محافظی برای باک عمل می کنند.

هر اتفاقی را که منجر به سوختن پمپ بنزین شما شده است، رها کنید و هنگام تعویض دقت کنید که پمپ بنزین استاندارد و مناسب روی خودروی شما نصب شود. پمپ بنزین هایی که کیفیت پایین و عملکرد ضعیف دارند، خیلی زود شما را به تعمیرگاه برمی گردانند.

نارسایی های به وجود آمده در برق خودرو می تواند دلیل از کار افتادن این قطعه باشد. برای جلوگیری از بروز مشکل بر اثر نوسانات برق، معمولاً یک فیوز در مسیر جریان الکتریکی باتری تا پمپ قرار می گیرد.

علائم خرابی پمپ بنزین
در ابتدای روشن شدن خودرو صدای شروع فعالیت پمپ بنزین را نمی شنوید.

اگر دقت کنید دقیقاً پس از استارت زدن خودرو صدایی شبیه “وینگ” می شنوید که نشان دهنده ی فعالیت پمپ بنزین می باشد. در صورتی که این صدا نمی آید بدان معناست که پمپ بنزین ایراد دارد.

ریپ زدن خودرو در زمان رانندگی در سرعت های ثابت

این امر نیز به سبب تأمین نشدن مقدار بنزین مورد نیاز برای احتراق رخ می دهد که در نهایت باعث می شود موتور خودرو نتواند سرعت ثابت را حفظ کند.

این مشکل بسیار خطرناک است چون می تواند باعث از دست دادن کنترل خودرو شود. این مشکل در سرعت های بالا نیز اتفاق می افتد به صورتی که از جایی به بعد خودرو دیگر شتاب نمی گیرد.

افزایش شتاب ناگهانی خودرو

این مشکل در زمانی رخ می دهد که پمپ بنزین ناگهان مقدار زیادتری بنزین را به درون موتور فرستاده و در نتیجه ی آن بدون فشار دادن بیش تر پدال گاز و به صورت ناگهانی شتاب افزایش می یابد.

صدا های بلند از باک بنزین

یکی از اصلی‌ترین علائم خرابی پمپ بنزین صدا های بلند شنیده شده از باک است.

یک پمپ قدیمی یا فرسوده در زمانی که کار می کند صداهای بلندی می دهد که قابل تشخیص است.

بیشتر پمپ بنزین ها در زمان کار صدای اندکی ایجاد می کنند، گرچه که صدا های بلندِ باک نشان دهنده ایراد پمپ بنزین می باشد.

مشکل در روشن شدن خودرو

یک نشانه ی دیگر از وجود ایراد در پمپ بنزین مشکل در روشن کردن خودروست.

در زمان ایجاد احتراق در موتور خودرو، پمپ بنزین به صورت مداوم در حال کار می باشد که به تدریج و در طول زمان باعث فرسوده شدن آن می شود.

یک پمپ ضعیف بنزین را به باک می رساند، اما باعث می شود خودرو در زمان روشن شدن با مشکلاتی روبرو شود. یک پمپ فرسوده باعث می شود که زمان استارت تا روشن شدن خودرو بیش تر طول کشیده و در مواردی که مشکل بزرگ تر است حتی نیاز به این باشد که سوئیچ را چند بار باز و بسته کنید.

کم شدن قدرت و شتاب خودرو و افزایش مصرف بنزین

از دیگر علائم خرابی پمپ بنزین مشکلات عملکردی موتور می باشد.

همانطور که قبلاً گفتیم وظیفه ی پمپ بنزین رساندن مقدار سوخت مورد نیاز برای ایجاد نیرو به موتور است، بدیهی است که هرگونه مشکل درون این پمپ باعث کاهش بازدهی موتور خواهد شد.

یک پمپ فرسوده جدای از مشکل در روشن شدن خودرو، مشکلات دیگری نظیر misfire، کاهش شتاب، افزایش مصرف سوخت و خفه کردن موتور را ایجاد خواهد کرد.

روشن نشدن خودرو

یکی از جدی‌ترین علائم خرابی پمپ بنزین این است که خودرو کلاً روشن نمی شود.

در زمانی که پمپ به طور کلی خراب شده و یا در شرایطی که نتواند سوخت کافی برای احتراق را به موتور برساند، خودرو روشن نخواهد شد. در این شرایط خودرو استارت می خورد اما به دلیل عدم سوخت رسانی کافی روشن نمی شود.

البته دقت کنید که روشن نشدن خودرو دلایل متعددی می تواند داشته باشد، پس در صورت وقوع چنین مشکلی حتماً تمامی موارد ممکن را بررسی کنید.

پلاتین

دلكو يكى از اجزاي مهم سيستم جرقه زنى مى باشد و پلاتين نيزيكى از اجزاى دلكو است. وظيفه پلاتين قطع ووصل جريا ن مى باشدروى صفحه پلاتين كه درداخل دلكو قراردارد پلاتين هاى ثابت ومتحرك نصب گرديده است . وروى شفت دلكو برامدگيهايى وجودداردكه باعث بازوبسته شدن دهانه پلاتين مى شود درمداراوليه كويل پلاتين وخازن به طورانشعاب قراردارند و جود خازن براى ذخيره برق به مدت كوتا ه هنگام بازشدن دهانه هاى پلاتين وجلوگيرى از ايجاد جرقه در بين انها است زيرا اگرتمام شدت جريان مستقيمابه پلاتين وارد شود باعث

جرقه شديدى خواهد شد كه منجر به اكسيد شدن (خال زدن) پلاتين مى گرددكه در نتيجه احتراق نامنظم واز قدرت موتور نيز كاسته مى گرددولي چون خازن وپلاتين هادر مدار بطور موازى قرار گرفته مقدارى از شدت جريان راخازن در خود ذخيره مى كند خرابى يا نامتناسب بودن ظرفيت خازن باعث خال زدن وناصاف

شدن دهانه پلاتين مى شود وظرفيت خازن نيز بايد با ظرفيت كويل متناسب باشد.

اجزاء سيستم پلاتين :

1- پلاتين

2- قنر مثبت پلاتين

3- فيبرى پلاتين

زاويه نشت يا زاويه مكث پلاتين :

به زاويه اى كه در طول ان پلاتين ها روى هم مى نشينند وجريان از مدار اوليه جهت اشباع كويل مى گزرد مكث يا دويل گويند به عبارت ديگر فاصله بين بسته شدن پلاتين تا احتراق سيلندر بعدى را زمان دويل مي گويند اين زمانى است كه جريان در مدار اوليه به اوج خودش مى رسد.

در واقع زاويه دويل تعداد درجه اى است كه چكش برق مى چرخد وهم زمان با چرخش چكش برق پلاتين بسته مى شود.

مقدار زاويه دويل براى ماشين هاى مختلف از طرف سازنده مشخص مى شود ولى در حالت كلى زاويه دويل موتور هاى چهار سيلندر بين 50تا 64 درجه و براى موتورهاي شش سيلندر بين 32تا 40درجه وبراى موتور هاى 8 سيلندر بين 25 تا32 درجه مى باشد ودر واقع پلاتين يكى از اجزاء اصلى مدار اوليه است .

مقدار زاويه دويل را مى توان با درست تنظيم نمودن فاصله دهانه پلاتين ها تنظيم نمود . زيرا مجموع زاويه باز بودن وبسته بودن پلاتين براى يك سيلندر ثابت است .

 

اشكا لات تنظيم غلط پلاتين :

1- اگر فاصله دهانه پلاتين ها كم باشد دويل پلاتين افزايش يافته ودر دور هاى كم كويل را گرم مىكند وبعلاوه چون ديرتر باز مى شود برق ريتارد بوده و زمان جرقه بهم مى خورد وقدرت موتور كم مى شود.

2- اگرفاصله دهانه پلاتين ها زياد باشد دويل پلاتين كاهش يافته و در دور هاى بالا قدرت جرقه كم شده وگاهى موتور ريپ مى زند و بعلاوه چون پلاتين ها زودتر باز مىشوند برق اوانس شده وممكن است موتور ضربه دار كاربكند .

 

نكات مهم در طراحى پلاتين :

 

1- بازى زياد شفت دلكو در بوش برنجى باعث مى شود كه فاصله دهانه پلاتين كم و زياد مى شود و در نتيجه موتور درست كار نمى كند و پلاتين ها سوخته خواهد شد .

2- خوردگي بوش عايق پلاتين ها که باعث مي شود پلاتين ها به کندي از هم جدا و فاصله انها کم وژياد شود و در نتيجه موتور درست کار نمي کند وسوختن پلاتين ها حتمي است .

3- فشار ژياد فنر باعث خوردگي ژياد فيبر پلاتين مي شود و فشار خيلي کم باعث نرسيدن برق در دور ژياد مي شود لذا نتيجه اين دو سوختن پلاتين ها است .

4- فاصله پلاتين ها بايد تنظيم باشد واگر ناتنظيم باشد باعث بهم خوردن تعادل بين كار كويل وخازن خواهد شد.

5- فيبر پلاتين متحرك كه با بادامك هاى دلكو تماس دارد اگر كوتاه باشد سبب مى شود كه موتور در سرعت زياد بد كار كند يا به حالت خاموش شدن درمى ايد.

 

افزودن نظر جدید

نظرات کاربران

guest
0 نظر
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
https://qorfe.com/lavazem-barghikhodro-asgari/
هشدار پلیس قضایی: لطفا پیش از انجام معامله و هر نوع پرداخت وجه، از صحت کالا یا خدمات ارائه شده، به صورت حضوری اطمینان حاصل فرمایید.
سامانه غرفه هیچ گونه منفعت و مسئولیتی در قبال معامله شما ندارد.